Όταν παίρνουμε από το σούπερ μάρκετ ένα φυσικό χυμό

πορτοκάλι που πάνω στη συσκευασία του αναγράφεται «100% χυμός πορτοκαλιού, όχι συμπυκνωμένος», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι κάτι τέτοιο:

Μας το υποδεικνύει η ίδια η συσκευασία, οπότε είναι φυσιολογικό να φανταστούμε πως κάπως έτσι παράχθηκε ο χυμός που περιέχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική. Ο αγορασμένος «φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού» που πίνουμε κάθε πρωί, φτιάχνεται στην πραγματικότητα από πορτοκάλια που πολτοποιούνται από μια τεράστια μηχανή επεξεργασίας προκειμένου να απομυζήσουν το χυμό τους.

Η εν λόγω διαδικασία, γίνεται κάπως έτσι:


Δείτε το βίντεο εδώ

Αυτό δεν είναι και τόσο κακό, αλλά δυστυχώς η όλη υπόθεση δεν σταματά εκεί. Το βιβλίο της Alissa Hamilton «Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice», εξήγησε το 2010 πως απαιτείται πολλή περισσότερη δουλειά για να δημιουργηθεί ο εμπορευματοποιημένος χυμός πορτοκαλιού. Και μιλάμε για δουλειά που δεν έχει τίποτα το «φυσικό» στη διαδικασία που ακολουθεί.

Και αυτό γιατί παρότι η εποχή των πορτοκαλιών έρχεται μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο κάθε χρόνο -η οποία διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία του πορτοκαλιού- ο χυμός πορτοκαλιού είναι κάτι που οι πελάτες αποζητούν όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρειάζεται να αποθηκεύουν τον χυμό για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Προκειμένου να το κάνουν αυτό χωρίς να προκληθεί ζημιά στο χυμό, αποθηκεύουν το χυμό σε ασηπτικές δεξαμενές εκατομμυρίων γαλονιών, αφαιρώντας το οξυγόνο από αυτές.

Να τι πρέπει να γνωρίζετε: όταν το οξυγόνο αφαιρείται από το χυμό, μαζί του αφαιρούνται και τα φυσικά χημικά που υπάρχουν σε αυτόν και τα οποία του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά του. Η Karen Mathis από το Florida Department of Citrus είπε στη HuffPost το 2011:

«Κατά την επεξεργασία, φυσικά συστατικά όπως το άρωμα πορτοκαλιού, το έλαιο πορτοκαλιού από τη φλούδα και ο πολτός, μπορεί να διαχωριστούν από το χυμό πορτοκαλιού. Μετά την παστερίωση του χυμού, αυτά τα φυσικά συστατικά μπορούν να προστεθούν στο χυμό για να βελτιστοποιήσουν τη γεύση του».

orange juice

Με άλλα λόγια, πριν συσκευαστεί ο χυμός, οι εταιρείες του προσθέτουν τη γεύση και το άρωμά του, με κάτι που στη βιομηχανία ονομάζεται «πακέτα γεύσης» (flavor packs), τα οποία δεν είναι φυσικά διατροφικά προϊόντα αλλά ειδικά σχεδιασμένα από εταιρείες γεύσης και αρώματος. Ναι, μιλάμε για τις ίδιες εταιρείες που κατασκευάζουν τα αρώματά σας.

Αυτά τα πακέτα γεύσης είναι ο λόγος που κάθε συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού από μια εταιρεία έχει ακριβώς την ίδια γεύση, παρά το γεγονός πως η γεύση αυτή δεν έχει σχέση με το ίδιο το φρούτο. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που κάθε εταιρεία χυμού πορτοκαλιού έχει τη δική της ξεχωριστή γεύση, καθώς κάθε εταιρεία διαθέτει το δικό της πακέτο γεύσης.

Ο λόγος που η ύπαρξη των πακέτων γεύσης δεν αναγράφεται στα συστατικά του χυμού, είναι πως οι εταιρείες δεν υποχρεούνται από τον νόμο να το κάνουν, επειδή οι γεύσεις δεν κατασκευάζονται από τεχνητά συστατικά αλλά από στοιχεία και έλαια του φρούτου. Παρότι αυτό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο άλλα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα, αποδεικνύει πως ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού που πωλείται στα μαγαζιά είναι, στην πραγματικότητα, επεξεργασμένη τροφή.

Γι’ αυτό καλύτερα να επενδύσετε σε έναν καλό αποχυμωτή και την τοπική σας λαϊκή αγορά, από εδώ και πέρα.

 

huffingtonpost

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.