Απίστευτος είναι ο αριθμός των πουλιών που έχουν θανατωθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο του 2016, με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου να αναφέρει πως σκοτώθηκαν 2,3 εκατ. πουλιά (πολλά από τα οποία παράνομα) και να ζητά την ανάληψη δράσεων τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων.

Ακόμη, από τα 2,3 εκατ. τα 800.000 πουλιά που σκοτώθηκαν παράνομα σε μία βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, ήταν ωδικά πτηνά, τα οποία «κατέληξαν» σε εστιατόρια της περιοχής που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα του συνεχόμενου και συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης του Πτηνολογικού για την παράνομη παγίδευση, το 2016 ήταν ενεργά 21 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα στις περιοχές Λάρνακα- Αμμόχωστό και Άγιο Θεόδωρο- Μαρώνι.

Με βάση τα στοιχεία πεδίου του Πτηνολογικού, εκτιμάται ότι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να έχουν θανατωθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο 2016. «Η παράνομη παγίδευση πουλιών αποτελεί ένα σοβαρό και επίμονο πρόβλημα τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις Βρετανικές Βάσεις. Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η χρήση ξόβεργων είναι διαδεδομένη και υπάρχουν εστιατόρια που παράνομα προσφέρουν αμπελοπούλια, ενώ στις Βρετανικές Βάσεις γίνεται εκτεταμένη παγίδευση με δίχτυα, καθώς και εκτενής χρήση ηχομιμητικών συσκευών που οδηγούν τα πουλιά στον θάνατό τους», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο υψηλότερος αριθμός από δίκτυα που κατασχέθηκε τα τελευταία 6 χρόνια ήταν τους μήνες Άυγουστο- Οκτώβριο του 2016, με τις διωκτικές αρχές να κατασχέτουν 850 δίχτυα και 3, 500 ξόβεργα.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το επίμονο πρόβλημα και να αναλάβει περαιτέρω δράσεις σε διάφορα επίπεδα για την αντιμετώπισή του, ενώ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν επειγόντως μια σταθερή πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών.

 

cyprusjournal

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.