Μετά από δύο και πλέον ώρες διαβουλεύσεων ή μάλλον αντιπαραθέσεων…

εξ αποστάσεως, η διαπίστωση ήταν ότι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών για τα ενεργειακά δεν γεφυρώθηκαν.

«Τσακωθήκαμε για δύο ώρες» ανέφερε χαριτολογώντας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης, που αφορούσε στα ενεργειακά. «Δεν υπήρξε συμφωνία», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αναζητείται τρόπος συγκλίσεων ως το Eurogroup της Δευτέρας.

Συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ, που βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει ούτε υπήρξε, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό που έχει προκαλέσει την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις είναι η απαίτηση των δανειστών να πωληθούν μονάδες παραγωγής ρεύματος (κυρίως υδροηλεκτρικά και φυσικού αερίου), στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, κάτι που η ελληνική πλευρά απορρίπτει. Η βασική θέση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι οι πλειστηριασμοί (ΝΟΜΕ) ενέργειας μπορούν να αποδώσουν το ίδιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως μαζί με κάποιες άλλες μεταρρυθμίσεις- παρεμβάσεις.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο; Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, αναζητείται με τους Θεσμούς μια διατύπωση δύο- τριών παραγράφων στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU), με την οποία επί της ουσίας θα παραπέμπεται το θέμα των ενεργειακών προς επανεξέταση στο τέλος του έτους.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.