Η Ελλάδα, παρά την τεράστια κρίση που διέρχεται σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, πράττει στο ακέραιο το χρέος της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πρέσβη, Laura Thompson.

Παράλληλα ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «ζητάμε την συμπαράσταση – οφειλόμενη άλλωστε- και από ορισμένους, ευτυχώς λίγους, εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι είναι Ευρωπαίοι. Και ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις. Και μία απ’ αυτές είναι η αλληλεγγύη στα μεγάλα αυτά ανθρωπιστικά ζητήματα».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, ότι «είμαστε αμείλικτοι απέναντι στην τρομοκρατία» και πρόσθεσε ότι «ιδίως, η τρομοκρατία, η τζιχαντιστική τρομοκρατία, είναι μια βάρβαρη τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να συγχέουμε την τρομοκρατία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Και είναι έξω από τον πολιτισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έξω από τον πολιτισμό της Ευρώπης, οποιαδήποτε σύγχυση. Είναι ανεπίτρεπτη τέτοια σύγχυση. Πρέπει, λοιπόν, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να φερόμαστε με βάση τις αρχές και τις αξίες του ΟΗΕ και εμείς, οι Ευρωπαίοι, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης» επισήμανε.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δράση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, θα συντελέσει στην αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης για την κατάσταση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα είναι ένα μέσο για να μπορέσουν ν’ αφυπνισθούν και ορισμένοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου ν’ αναλογισθούν και τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά της, η κ. Thompson, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει

πάρα πολύ σε όλα τα θέματα και σήμερα είναι σε καλύτερες συνθήκες, για να αντιμετωπίσει τα θέματα και τους ανθρώπους που έχουν έρθει.

«Νομίζω ότι κάνουμε, όπως είπατε κι εσείς, μια μεγάλη προσπάθεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και επιπλέον με τα κράτη μέλη, για να αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια από όλους και να υποστηριχθεί από όλους. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ήρθα κι εγώ εδώ σήμερα, αυτές τις μέρες, για να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς και να δω πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πώς έχουμε προχωρήσει στην αντιμετώπιση της καταστάσεως και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω. Είναι μεγάλη τιμή, όπως σας είπα, και μπορείτε οπωσδήποτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας και για τα επόμενα χρόνια» κατέληξε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

AΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.