Τα περισσότερα άρθρα και έρευνες συμβουλεύουν να τρώμε 10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, δηλαδή συνολικά 800 γραμμάρια.

«Κι αν μπορείτε να τρώτε περισσότερα, ακόμη καλύτερα!» ενθαρρύνουν πολλοί διατροφολόγοι

Ακόμη και η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση International Journal of Epidemiology συμβουλεύει τα ίδια: να τρώμε 10 μερίδες λαχανικά και φρούτα ημερησίως. Δύσκολο, έως αδύνατο.

Μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών αναζήτησε το σκεπτικό 95 ερευνών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, προκειμένου να μας διαφωτίσουν αν πράγματι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις, για καρκίνο και για πρόωρο θάνατο.

Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα: «Για τον καρκίνο, ο μικρότερος κίνδυνος παρατηρείται στα 600 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά την ημέρα, ενώ για τις καρδιακές και αγγειακές παθήσεις στα 800 γραμμάρια την ημέρα», κατέληξαν οι Νορβηγοί ερευνητές. Δηλαδή πρέπει να τρώμε από 7,5 ως 10 μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, αν τρώτε μόνο 5 μερίδες δεν είναι άχρηστο, σημειώνουν οι ερευνητές. Θα πρέπει, όμως, να γίνεται προσπάθεια για κάτι καλύτερο. Διότι έχουν παρατηρήσει ότι 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να μην είχαν πεθάνει το 2013 αν κατανάλωναν 800 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά την ημέρα.Προσθέτουν, βέβαια, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτές τις ποσότητες λαχανικών και φρούτων έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, γενικώς.

Αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Ο διατροφολόγος και γιατρός Laurent Chevallier, στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την διατροφή, αναφέρει ότι τα περί 10 μερίδων την ημέρα είναι μύθος. «Είναι ένα σλόγκαν. Εχει νόημα με όρους διατροφικής επικοινωνίας, αλλά δεν έχει νόημα με επιστημονικούς όρους», δηλώνει. Δέκα φρούτα και λαχανικά την ημέρα «είναι πολύ πολύπλοκο να το φτάσει κάποιος και δεν είναι καλή ιδέα για το πεπτικό σύστημα. Εξάλλου, οι αποδείξεις ότι πράγματι αυτή η δοσολογία κάνει καλό, δεν είναι αρκετές», αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι όλα εξαρτώνται από το άτομο αλλά και από την ποιότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει κάποιος, ακόμη και από τον τρόπο που τα τρώει. Για παράδειγμα, αναφέρει, οι χυμοί φρούτων περιέχουν πάρα πολλά σάκχαρα και δεν κόβουν την όρεξη. Από την άλλη, τα ωμά λαχανικά ή φρούτα είναι πολύ δύσκολο να τα χωνέψει κανείς και ο γιατρός βλέπει συνέχεια ασθενείς που το στομάχι τους υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ωμών λαχανικών. «Στα βάθη της Ιστορίας, οι άνθρωποι έτρωγαν πολύ περισσότερα βραστά φρούτα και λαχανικά. Η στροφή προς τα ωμά ξεκίνησε τον 20ό αιώνα, όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για τις βιταμίνες. Οι βιταμίνες δεν καταστρέφονται όταν ένα προϊόν ζεσταίνεται ή βράζει. Και 2 φρούτα την ημέρα να τρώει κάποιος, είναι αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες του σε βιταμίνη C», λέει ο διατροφολόγος.

Ο ίδιος επιμένει, επίσης, στην ποιότητα των προϊόντων. «Για παράδειγμα, το σταφύλι και τα μύρτιλα είναι πολύ πιο αντιοξειδωτικά από ένα μήλο».

Σε κάθε περίπτωση, οι Νορβηγοί ερευνητές αναφέρουν ότι για να αποφύγουμε καρδιο-αγγειακές παθήσεις πρέπει να καταναλώνουμε αχλάδια, μήλα, εσπεριδοειδή, λάχανο, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και οι σαλάτες, ντομάτες και φρούτα πλούσια σε β-καροτίνη και βιταμίνη C. Προσθέτουν στη λίστα τα βραστά λαχανικά και τις βραστές πατάτες.

Αντίθετα, αναφέρουν, τα φρούτα σε κονσέρβα συνδέονται με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.