Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τουρκία: Επιστρέφει η μαντίλα στο στρατό -Θα μπορούν να την φορούν όσες στρατιωτίνες το επιθυμούν

22 Φεβρουαρίου, 2017 by Σταματίνα

Οι τουρκικές αρχές ήραν την Τετάρτη την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το μέτρο αυτό, το οποίο έχει ισχυρό συμβολισμό λόγω της θέσης του προστάτη του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους που έχει ο τουρκικός στρατός από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, αφορά επίσης τις φοιτήτριες στις στρατιωτικές σχολές.

Οι γυναίκες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να φορούν μαντίλα «του ίδιου χρώματος με τη στολή», «χωρίς σχέδια» και «με τρόπο ώστε να μην καλύπτεται το πρόσωπο», σύμφωνα με το Ανατολή, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Αμυνας. Το μέτρο ισχύει και για τις γυναίκες που σπουδάζουν σε στρατιωτικές ακαδημίες.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφορά και τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αποστολές μάχης.

Το υπουργείο Αμυνας είχε ήδη άρει τον περασμένο Νοέμβριο την απαγόρευση της μαντίλας όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε επιτραπεί να φορούν μαντίλα και οι γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία.

Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας από το 2003, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές του ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία.

Η κυβέρνησή του επέτρεψε τη μαντίλα στα πανεπιστήμια και στο κοινοβούλιο και τα δύο τελευταία χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Λύκεια, προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Ο τουρκικός στρατός ήταν για χρόνια το προπύργιο του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία, όμως η πολιτική επιρροή του έχει μειωθεί πολύ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την οποία ακολούθησαν εκκαθαρίσεις στις τάξεις των στρατιωτικών.

iefimerida

loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2017 at 22:46 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply