H Μόσχα ετοιμάζεται να ξοφλήσει εντός του έτους το υπόλοιπο του χρέους που της κληροδότησε η ΕΣΣΔ, αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια επικαλούμενη πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο είπε ότι αποπλήρωσε μια οφειλή ύψους 60,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ, πράγμα που σημαίνει ότι το τελευταίο χρέος της Σοβιετικής Ένωσης που απομένει είναι ένα ποσό 125.2 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Και οι δύο αυτές βαλκανικές χώρες σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και κληρονόμησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μέρος του χρέους της ΕΣΣΔ.

Το χρέος αυτό σωρεύτηκε με διάφορους τρόπους: οφειλές προς τις δυτικές χώρες από χρήματα που δανείστηκε η ΕΣΣΔ στη χρηματαγορά, ενώ το χρέος προς τη Γιουγκοσλαβία από εμπορικές συναλλαγές.

Η Ρωσία ξόφλησε το σοβιετικό χρέος στη Λέσχη των Παρισίων (19 πιστώτριες χώρες ως επί το πλείστον από τη Δύση) το 2006. Όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς το χρέος αυτό άγγιζε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.