Μέσα σε μια ατμόσφαιρα, όπου άνθιζε το χαμόγελο και η ευφροσύνη, όπου ο ευχάριστος λόγος αποκτούσε ιδιαίτερη μουσικότητα επικρεμάμενος με την ηδύτητα της συνέρευσης στα χείλη,  οι Δυτικομακεδόνες  Βιβλιοθηκονόμοι  έκοψαν την «βασιλόπιτα» τους στα Γρεβενά!…

Πιστοί στο εθιμικό τους ραντεβού, αυτή τη φορά επέλεξαν την πόλη μας να γιορτάσουν την ετήσια συνεύρεση τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πορεία των Βιβλιοθηκών και τη βελτίωση της προσφοράς τους!..

Ο Σύλλογός τους από την ίδρυσή του συνέσφιξε τις σχέσεις μεταξύ τους και έκανε πιο συνεκτική και πιο αποτελεσματική την παρέμβαση τους στη δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων των Βιβλιοθηκών και παράλληλα σφυρηλάτησε, ως πρωτοπορούσα οργάνωση, τη Δυτικομακεδονικότητα, σαν κοινή στάση και συνείδηση της διοικητικής μας περιφέρειας!

Κάθε χρόνο επιλέγεται και διαφορετική πόλη για το κόψιμο της «Βασιλόπιτας». Φέτος με πρόταση της προέδρου, Ελένης Μαργαρίτη, είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας τον πρωτοπόρο Σύλλογο!..

Το εστιατόριο «Αυλές», με τον πλούσιο μουσειακό τους διάκοσμο και τα πανέμορφα ξυλόγλυπτα, που τα σμίλεψε η φύση και ο Θεόδωρος, ο οικοδεσπότης, ήταν η επιλογή της εστίασης.

Τα ηδύγευστα εδέσματα, με κυρίαρχη τη γεύση των μανιταριών και ο άκρατος συνοδευτικός οίνος απελευθέρωσαν από τις αναστολές τους συνδαιτυμόνες και έδωσαν χώρο στον αυθορμητισμό και τη διάχυση.

Παλιές φιλίες ξαναντάμωσαν και ξεδίπλωσαν τις αναμνήσεις των προηγούμενων συναντήσεων και νέες δημιουργήθηκαν με την αλληλογνωριμία των νεοεισερχόμενων στο Σύλλογο!..

Οι είκοσι βιβλιοθηκονόμοι, οι θεράποντες και οι θεραπαινίδες των Βιβλιοθηκών της Δυτικής Μακεδονίας είχαν πολλά να διηγηθούν από την προσωπική τους εμπειρία για την επιδίωξη τους να αναδείξουν τις Βιβλιοθήκες ως το επίκεντρο των ενδιαφερόντων των συμπολιτών τους, με τη δημιουργία    επιμορφωτικών παρεμβάσεων και πολιτιστικών πολλαπλών άλλων εκδηλώσεων.

Το μακρόστενο τραπέζι, των συμποσούντων, είναι αλήθεια πως έχει σηκώσει, αγόγγυστα, την διάχυση, την έκδηλη ευχαρίστηση, την ηδύτητα των λέξεων της προσέγγισης, τις κοινές εξομολογήσεις, τις ατέλειωτες ιστορίες των Βιβλιοθηκών και των συμβάντων της ζωής ανάμεσα στα βιβλία, που στην γραπτή τους κατάθεση θα χρειαζόταν ένα πολυσέλιδο βιβλίο για να καταγραφούν.

Ένα βιβλίο, η έναν πίνακα ζωγραφικής, όπου θα αποτυπωνόταν με πιστότητα, ότι η αγάπη των βιβλιοθηκονόμων  για τη δουλεία τους, δημιουργεί, στην καταθλιπτική εποχή της οικονομικής κρίσης, την ατμόσφαιρα, όπου ανθίζει το χαμόγελο και η ευφροσύνη!..

Το φλουρί της Βασιλόπιτας το κέρδισε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Γρεβενών. Η Αρσινόη δώρισε,  ως αναμνηστικό για τη συνάντηση, σε όλους τους παρευρισκόμενους από μια κούπα τσαγιού με αποτυπωμένη την ημερομηνία και τον τόπο της συνάντησης

Ευχόμαστε στους Βιβλιοθηκονόμους της Δυτικής Μακεδονίας Καλή Χρονιά, γεμάτη από υγεία και γεμάτη από ανθηρό και ποιοτικό έργο!…

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.