Αν και η Τερέζα Μέι έχει προσκληθεί στην επετειακή Σύνοδο της ΕΕ στη Ρώμη, τον Μάρτιο, δεν αναμένεται να πάει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει νόημα η εμπλοκή της στον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ενωσης.

Η Σύνοδος θα γίνει στις 25 Μαρτίου, αλλά η Μέι αποφάσισε να μην δώσει το παρών, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στον Guardian. «Η πόρτα ήταν ανοιχτή αλλά η απάντηση ήταν ”Δεν πιστεύω ότι είναι σκόπιμο για εμάς”», είπε η ίδια πηγή συνοψίζοντας τη βρετανική απάντηση.

Μία δεύτερη πηγή από την ΕΕ σχολίασε στον Guardian ότι η απόφαση της Μέι είναι «απολύτως λογική», γιατί η Σύνοδος θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στο μέλλον. «Είμαστε ακόμη μία Ενωση των 28 και η Τερέζα είναι βεβαίως καλοδεχούμενη να έρθει και να γιορτάσει τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη», είπε η πηγή, προσθέτοντας όμως ότι η Σύνοδος αυτή θα είναι μία ευκαιρία να επικεντρωθούν οι ηγέτες στο μέλλον της Ενωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Ρώμη για να θυμηθούν την ημέρα στην οποία 6 χώρες ξεκίνησαν το πρότζεκτ της ευρωπαϊκής ενότητας. Η Συνθήκη της Ρώμης, την οποία είχαν υπογράψει οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργου στις 25 Μαρτίου 1957 άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη ΕΕ.

Ομως, γράφει ο Guardian, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων επετείων, καθώς η ΕΕ πασχίζει να συγκρατήσει τις δηλητηριώδεις διασπάσεις εξαιτίας του μεταναστευτικού και του ενιαίου νομίσματος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες του Brexit και έναν απρόβλεπτο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Πάολο Τζεντιλόνι θέλουν από τους ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία διακήρυξη που θα χαρτογραφεί τα επόμενα δέκα χρόνια. Για αυτόν τον λόγο, ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στον Guardian, δεν έχει νόημα η παρουσία της Βρετανίας στη Σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μία νέα εμπειρία για την Μέι η απουσία της από μία τέτοια συνάντηση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν είχε προσκληθεί στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για το Brexit.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.