Το αγαπάμε γιατί προσαρμόζεται σε πολλά φαγητά, επειδή το κρέας του θεωρείται «καθαρό», ή τουλάχιστον πιο καθαρό από άλλα.

Το στήθος κοτόπουλου όμως, το κρέας στο οποίο ορκίζονταν οι μαμάδες μας τα περασμένα χρόνια, φαίνεται να αμφισβητείται για όλα τα θετικά για τα οποία ξεχώρισε στο παρελθόν, καθώς, όπως προκύπτει, είναι πλέον πιο λιπαρό. Και αυτό λόγω των λευκών λεπτών διαγραμμίσεων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε αυτό, οι οποίες οφείλονται στις αλλαγές των πρακτικών που ακολουθεί η πτηνοτροφία.

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό για τις «λευκές διαγραμμίσεις» που υπάρχουν σε αρκετά στήθη κοτόπουλου, το Compassion in World Farming έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο όπου προβάλλονται αναλυτικά οι λόγοι που αυτές δημιουργούνται.

 

 

Σύμφωνα με αυτό, πλέον όλο και περισσότερα στήθη κοτόπουλου έχουν αυτές τις λεπτές λευκές γραμμές, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι γραμμές λίπους, και προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται και αναπτύσσονται τα κοτόπουλα στις φάρμες.

Όπως τονίζει μάλιστα σε δημοσίευμά του ο Independent, που αναδεικνύει το ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι τα κοτόπουλα που καταναλώνουμε, μπορεί να τρώνε περισσότερες λιπαρές και λιγότερο θρεπτικές τροφές σε σχέση με το παρελθόν.

Το μέγεθος της αύξησης των λευκών διαγραμμίσεων στα κοτόπουλα αποτύπωσε το περασμένο χρόνο και μία έρευνα των πανεπιστημίων του Αρκάνσας και του Τέξας η οποία αποκάλυψε ότι υπήρχαν στο 96% από 285 πουλιά που εξέτασε.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι λευκές αυτές διαγραμμίσεις επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του κρέατος, κάτι που σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι λιγότερο τρυφερό και απορροφά τις μαρινάδες πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, τα στήθη κοτόπουλου που φέρουν αυτές τις λεπτές λευκές γραμμές περιέχουν έως και 224% περισσότερο λίπος από τα κανονικά.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε το κοτόπουλο καθώς αν δεν έχει παναριστεί και τηγανιστεί, αποτελεί μία καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, Β12, και σίδηρο.

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.