Το Doomsday Clock είναι ένα συμβολικό ρολόι που χρησιμεύει για να προειδοποιεί την ανθρωπότητα πόσο κοντά είναι στο να φτάσει «τα μεσάνυχτα» ή κοινώς, τον Αρμαγεδδώνα.

Το ρολόι δημιουργήθηκε το 1947 από επιστήμονες που είχαν συμμετάσχει στο Σχέδιο Μανχάταν, στην ουσία βοηθώντας στην ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ιστορίας, ο κόσμος μας ήταν απλά ένα βήμα μακριά από τον αφανισμό κάθε ζωής. Το ρολόι ήρθε έφτασε επικίνδυνα κοντά «στα μεσάνυχτα» το 1953, όταν η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε και δοκίμασε τις βόμβες υδρογόνου.

Δύο λεπτά μας χώριζαν από την απόλυτη καταστροφή και κατά τη διάρκεια των ετών του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι το 1991 δηλαδή, όταν και η διάλυση του σοβιετικού μπλοκ είδε το ρολόι να βρίσκεται μόλις 17 λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα».

Η ανθρωπότητα τότε ήταν σε ένα οριακό σημείο.

Τα χρόνια πέρασαν και τα πράγματα ηρέμησαν.

Σήμερα, όμως, φαίνεται να είναι στο χείλος της αβύσσου για μια ακόμη φορά.

«Πυρηνική ρητορική και αποσταθεροποίηση. Είμαστε περισσότερο από ποτέ στο σημείο μηδέν» είπε ο επιστήμονας Thomas Pickering σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά το Doomsday Clock πλέον δεν προειδοποιεί μόνο για τις απειλές από πυρηνικά όπλα. Οι κλιματικές αλλαγές και η διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε καταστροφή. Και, προς το παρόν, ο Donald Trump, είναι ο άνθρωπος δυστυχώς ενισχύει τους κινδύνους αυτούς.

«Η διοίκηση Trump πρέπει ρητά και κατηγορηματικά να αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Ντέιβιντ Titley, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επηρεαστεί το ρολόι σε τόσο μεγάλο βαθμό λόγω των δηλώσεων ενός μόνο προσώπου» έγραψαν οι επιστήμονες Titley και Lawrence M. Krauss στους New York Times.

gazzetta

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.