Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το άγνωστο πέτρινο Γεφύρι της Κιβωτού Γρεβενών – Από τον Θωμά Μπιζιούρα (εικόνες)

8 Ιανουαρίου, 2017 by Χρήστος Μίμης

Στα ίχνη των παλιών γεφυριών του Νομού Γρεβενών!

Βρισκόταν στο κέντρο του χωριού, πετρόκτιστο και μονότοξο και δίπλα του είχε μια πέτρινη βρύση. Κτίστηκε το 1872 σύμφωνα με πέτρα του γεφυριού που είχε χαραγμένη την ημερομηνία. Επάνω στο γεφύρι, ενώπιον του χότζα και του πρώτου προέδρου των προσφύγων, ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία ως δασκάλα της μικτής τότε ακόμη κοινότητας η Ελένη Ιορδανίδου.

Το 1979-80 επιχωματώθηκε όλη η γύρω περιοχή και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου το γεφύρι και η βρύση. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα το γεφύρι υπάρχει άθικτο κάτω από το χώμα!

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του κ. Γιάννη Κ. Τριβένη “Κιβωτός (Κρύφτσι) Γρεβενών 1398-1924”, (Εκδ. Κοκκινιά 2013) τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη συνολική του βοήθεια να καταγραφεί αυτό το άγνωστο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Νομού Γρεβενών.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα παιδιά της σελίδας Κιβωτός Γρεβενών για τις πολύτιμες πληροφορίες, τις φωτογραφίες και το χρόνο που διέθεσαν.


pamegrevena

This entry was posted on Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, 2017 at 23:44 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply