Φτωχότερα θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τους Έλληνες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να έχει μειωθεί κατά πολύ. Χρήματα για αγορές, όπως φαίνεται δεν υπάρχουν καθώς μισθοί και συντάξεις έχουν δαπανηθεί σε φόρους και υποχρεώσεις. Έτσι για φέτος το γιορτινό τραπέζι θα είναι λιτό και θα περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο, εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ),εκτιμά ότι η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να φτάσει το 2,5% σε σχέση με πέρσι. Οι έμποροι ελπίζουν στην εβδομάδα που διανύουμε καθώς θα καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων. Το ταμείο όμως όπως λένε δύσκολα θα γεμίσει.

Την ίδια κατάσταση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Deloitte, σε έρευνα της οποίας φαίνεται ότι οι Έλληνες σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά 4,2% λιγότερα χρήματα (438 ευρώ) για τις εορταστικές τους αγορές, σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για το 2015. Από τα χρήματα αυτά οι Έλληνες αναμένεται να ξοδέψουν 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές.

Την ίδια ώρα, ακριβότερο φαίνεται πως θα είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου το εορταστικό δείπνο θα στοιχίσει κάτι παραπάνω.

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι για 6 έως 8 άτομα αναμένεται ότι θα κοστίσει 150,96 ευρώ, έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Αυτό οφείλεται σε αυξήσεις τιμών στα γλυκά και στα κρέατα, ενώ η αύξηση στον ΦΠΑ από 23% σε 24% έφερε αύξηση και στα τυποποιημένα είδη σουπερμάρκετ.

 

newsbeast


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.