To λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» δεν θα είχε σημειώσει τέτοια επιτυχία αν είχε παραμείνει στην εξουσία ο Σαντάμ Χουσεϊν, λέει ο Τζον Νίξον, ο πρώην πράκτορας της CIA  που τον ανέκρινε πρώτος, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.

Το βιβλίο του με τίτλο “Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein” (Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο: Η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν) αποτελεί μια μαρτυρία από πρώτο χέρι των επιπτώσεων της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεϊν.
«Στη διάρκεια των ανακρίσεων ο Σαντάμ ανέτρεψε όλες τις υποθέσεις μας», έγραψε ο Νίξον σ’ ένα απ’ τα αποσπάσματα του βιβλίου του, που δημοσίευσαν το αμερικανικό περιοδικό Time και η βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday. Ο πρώην πράκτορας της CIA διερωτάται τι θα είχε συμβεί αν ο Σαντάμ είχε παραμείνει στην εξουσία και συμπεραίνει  ότι μεταξύ άλλων θα ήταν σχεδόν αδύνατη η ραγδαία άνοδος του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).


«Είναι απίθανο μια ομάδα σαν το IΚ να μπορέσει υπό το καταπιεστικό καθεστώς του (Σαντάμ)  να σημειώσει τέτοια επιτυχία που είχαν με την υπό τους σιϊτες ελεγχόμενη κυβέρνηση στη Βαγδάτη», έγραψε ο Νίξον.
Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα ο Σαντάμ γνώριζε καλά τους πιθανούς κινδύνους που συνιστούσαν τα αναδυόμενα τζιχαντιστικά κινήματα κι ήταν πρόθυμος να τα καταστείλει. «Ο Σαντάμ ένιωθε ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ αποτελούσαν τη μέγιστη απειλή για την εξουσία του κι οι δυνάμεις ασφαλείας του εργάζονταν πυρετωδώς για να ξεριζώσουν τέτοιες απειλές.»


Μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα επιβεβαιώνει τις θέσεις του Νίξον για το ΙΚ.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 2006 -μετά από τρία χρόνια κατοχής- οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εξέφραζαν έντονη ανησυχία για την άνοδο της σουνιτικής τζιχαντιστικής αντίστασης. Οι εξτρεμιστές αυτοί, καθώς και στελέχη του διαλυμένου ιρακινού στρατού εντάχθηκαν αργότερα σε ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει η έκθεση.


Στο βιβλίο του ο Νϊξον εκφράζει το θαυμασμό του «για το πώς κατάφερε (ο Σαντάμ) να διατηρήσει τη συνοχή του Ιρακινού έθνους για τόσο διάστημα». Ο πρώην πράκτορας της CIA σημειώνει ότι «δεν θέλει να υπαινιχθεί ότι ο Σαντάμ ήταν αθώος», αφού  το καθεστώς του χρησιμοποιούσε συχνά «φόνους, εκβιασμούς και φυλακίσεις» κατά των αντιπάλων του.
Αλλά μπροστά στο εσωτερικό χάος και τη βία που ξέσπασε μεταξύ σιϊτών και σουνιτών μετά την αμερικανική εισβολή το 2003, ίσως να σκεφθεί κανείς ότι ο Σαντάμ δεν ήταν τελικά η χειρότερη επιλογή, σύμφωνα με τον Νίξον.
«Εκ των υστέρων η σκέψη του νά ‘χεις στην εξουσία έναν Σαντάμ που γερνούσε και αποστασιοποιούταν μοιάζει σχεδόν καθησυχαστική σε σύγκριση με τις μάταιες προσπάθειες των στρατιωτών μας και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους – για να μην αναφέρουμε τα τρία τρισ δολάρια που δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση ενός νέου Ιράκ», έγραψε. Σχεδόν 4.500 Αμερικανοί, 179 Βρετανοί στρατιωτικοί και περίπου 150.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.


Ο Νίξον λέει ακόμη ότι ο Σαντάμ τον είχε προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν. «Θα αποτύχετε στο Ιράκ γιατί δεν ξέρετε τη γλώσσα, την ιστορία του και δεν κατανοείτε την αραβική νοοτροπία», του είπε.
ΑΝ και ο Ιρακινός στρατός κι οι πολιτοφυλακές σημείωνουν τώρα με τη στήριξη της Ουάσιγκτον κάποια επιτυχία στην εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους «απέχουμε (οι ΗΠΑ) ακόμη πολύ απ’ την επίτευξη αυτού του στόχου », είπε ο Νϊξον.
Σύμφωνα με τον Νίξον ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευκαιρία «να παίξει μεγάλο ρόλο» στη δημιουργία μιας νέας τάξης στη Μέση Ανατολή.«Αυτό θα απαιτήσει τη λήψη σκληρών αποφάσεων και την αναγνώριση τελικά ότι θα πρέπει ίσως να συνεργαστούμε με ανθρώπους και ηγέτες που απεχθανόμαστε αν θέλουμε να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και να περιορίσουμε το βεληνεκές της τρομοκρατίας.»
Μετά την εκλογή του ο Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί αλλαγή καθεστώτος στη Συρία κι είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
«Η θέση μου είναι ότι πολεμάς τη Συρία, η Συρία πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και πρέπει να ξεφορτωθείς το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε ότι ενώ η Ουάσιγκτον στηρίζει αντάρτες κατά του Άσαντ «δεν έχει ιδέα  ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι»…

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.