Ο δολοφόνος ούρλιαζε ότι παίρνει εκδίκηση για το Χαλέπι

Φονική επίθεση με θύμα τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, σημειώθηκε στα εγκαίνια έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης στην τουρκική πρωτεύουσα όταν ένοπλος άνοιξε πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα τον διπλωμάτη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την έκθεση «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», όταν ένας άνδρας που βρισκόταν πίσω του πυροβόλησε εναντίον του.

Ρώσοι αξιωματούχοι μιλώντας στην τουρκική Hurriyet δήλωσαν πως πίσω από τη φονική επίθεση βρίσκεται μέλος εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Αρχικά, συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα διευκρίνισαν πως ο δράστης δέθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.

Δημοσιογράφος της Habertürk υποστηρίζει πως ο ένοπλος πριν ανοίξει πυρ κατά του πρέσβη φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και πρόσθεσε πως πήρε εκδίκηση για την καταστροφή στο Χαλέπι.

Το CNN Türk αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως ο δράστης κατά την είσοδό του στο «Modern Arts Centre» είπε ότι ήταν αστυνομικός.

Αναλυτικότερα, ο δράστης λέγεται πως έφερε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, φορούσε μαύρο κοστούμι και πυροβόλησε 30-35 φορές, ενώ παρίστανε μέλος της ασφάλειας του Καρλόφ.

Εντούτοις, η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Şafak αναφέρει πως ο άνδρας που πυροβόλησε θανάσιμα τον Καρλόφ ήταν πράγματι αστυνομικός και υπηρετούσε σε κατασταλτική μονάδα στην Άγκυρα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο δολοφόνος του Καρλόφ είναι ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς από το Αϊδίνιο, ο οποίος υπηρετούσε στην τουρκική αστυνομία από το 2014.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές και φώναζε: «Βγείτε έξω!», ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο άνδρας έλεγε: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ».

Μετά τη φονική επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα.Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο, ο ένοπλος είπε: «Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Το θάνατο του Καρλόφ επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα και εξήγησε πως το περιστατικό ερευνάται ως τρομοκρατική επίθεση.

Μετά την επίθεση δόθηκε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Άγκυρας κατηγόρησε την οργάνωση  FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκοκτσέκ, δήλωσε πως στόχος του δράστη ήταν να διαρραγούν οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, μία ημέρα πριν την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την κατάσταση στη Συρία, η  οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα παρά τη φονική επίθεση.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απεχθή, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και τόνισε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης


Ο δράστης πριν την επίθεση



Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ

Δείτε βίντεο:



protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.