Διευρύνεται το προβάδισμα τηςς Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, μέσα σε διάστημα έξι μηνών όπως προκύπτει από τις τάσεις της MRB, που δημοσιεύει η Real.gr ενώ η διαφορά παραμένει ψηλά ακόμη και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 2 έως 9 Δεκεμβρίου).

Καταγράφει κάποια μικρά κέρδη (1,5%) για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την «13η σύνταξη», σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της MRB.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 (02-09/12) της MRB η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 12,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 29,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,2%.

Πρόθεση ψήφου

  • ΝΔ: 29,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,2%
  • Χρυσή Αυγή 8,3%,
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,5%,
  • ΚΚΕ 6,4%,
  • Πλεύση Ελευθερίας 3,1%,
  • Ένωση Κεντρώων 3,0%,
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%,
  • «Το Ποτάμι» με 2,0%,
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 19,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,6% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 11,6% Λευκό-Ακυρο-Αποχή.

Στις τάσεις της MRB τον Ιούνιο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με ποσοστό 5,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Δεκεμβρίου (02-09/12) αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 55,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,0%. Η επιλογή  «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 22,2%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 5,4% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,9%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,3% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 30,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%.

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2016 της MRB (02-09/12) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Η πρόθεση ψήφου μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας (10-12/12) που διεξήχθη στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το 56,2% αξιολογεί θετικά το μέτρο της εφάπαξ ενίσχυσης, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο 41,4%. Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου με αυξημένες μεταναστευτικές ροές το 68,2% των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μόλις το 28,4% αρνητικά.

Στην πρόθεση ψήφου μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας (10-12/12) η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 11,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 26,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 14,7%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 6,1%, Ένωση Κεντρώων 2,7%,   Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%,«Το Ποτάμι» με 1,5% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,6% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 26,9%.

Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές;» το 63,6% σίγουρα συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ, ενώ το 31% απαντά μάλλον διαφωνώ/σίγουρα διαφωνώ.

Στο ερώτημα «ο πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή έστειλε ένα μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών ότι απαιτείται άμεσα πολιτική συμφωνία χωρίς την επιβολή συμπληρωματικών μέτρων για να μην αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;» το 51,1% απαντά: Μάλλον διαφωνών/Σίγουρα διαφωνώ, ενώ το 41,7% δηλώνει: Σίγουρα συμφωνώ/Μάλλον συμφωνώ.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.