Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τελευταία ευκαιρία για να μην πληρώσετε λάθη στον ΕΝΦΙΑ

1 Δεκεμβρίου, 2016 by Σταματίνα

26708972_enfia_akinita-limghandler

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9 και τον

ΕΝΦΙΑ με το μισό πρόστιμο έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η προθεσμία διορθώσεων με μειωμένο πρόστιμο λήγει σήμερα, οπότε και δεν αποκλείεται διαδικτυακός συνωστισμός από τους φορολογουμένους της τελευταίας στιγμής.

Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις της προθεσμίας κρίθηκαν απαραίτητες καθώς το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι στις δηλώσεις Ε9, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, υπήρξαν φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων. Τα λάθη αυτά δεν αποκλείεται να κοστίζουν ακριβά κατά την εκκαθάριση του φόρου, ιδίως στο μέτωπο των αγροτεμαχίων. Το 2016, την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά αν δεν υπάρξει αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις το επόμενο έτος τα αγροτεμάχια θα μετρήσουν κανονικά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, αυξάνοντας τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες τους.

Με βάση τις διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ένα κλασικό λάθος που έχουν κάνει πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι η δήλωσή τους «πλάι στο κύμα». Εκ παραδρομής κατά τη συμπλήρωση του Ε9 είχαν επιλέξει ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία 0-100 μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, μπορεί να πρόκειται για χωράφι στο βουνό.

Η θέση του αγροτεμαχίου φέτος δεν επηρέασε το ύψος του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του ακινήτου χωρίς να συνυπολογίζεται η απόσταση από τη θάλασσα. Τα πράγματα αλλάζουν όμως δραστικά κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, οπότε παράμετροι όπως η απόσταση από τη θάλασσα μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά την αξία του αγροτεμαχίου επί του οποίου θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος, στέλνοντας τον λογαριασμό της εκκαθάρισης στα ύψη.

Ενα άλλο λάθος το οποίο συχνά κάνουν οι φορολογούμενοι αφορά τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος που μπορεί να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Ολα αυτά – και άλλα – οι φορολογούμενοι έχουν  τη δυνατότητα να τα διορθώσουν έως και σήμερα καταβάλλοντας το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου (από τα 100 στα 50 ευρώ).

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν από την τροποποιητική δήλωση Ε9 δεν προκύπτει έξτρα ποσό φόρου ακινήτων για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, ή αφορά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μπορούν να τυπώσουν τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
Αν από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της, όμως, πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

tanea


loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2016 at 18:40 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply