Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Πυροσβεστικές» διευκρινίσεις για τους αγρότες -Τι άλλαξε στη φορολογία τους

Δεκέμβριος 1st, 2016 by Χρήστος Μίμης

αγροτες γρεβενα  2016 9Μειωμένη προκαταβολή ή και επιστροφές, συνεπάγεται η πρόβλεψη αφορολογήτου για τους αγρότες, σπεύδει να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών μετά από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η μείωση φόρου που ισχύει από φέτος είναι από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Δηλαδή το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κυμαίνεται από 8.636,40 έως 9.545,50 ευρώ. Το «κλειδί», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται μετά από την μείωση φόρου στο καθαρό αγροτικό εισόδημα και όχι πριν από αυτή, άρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, δεν προκύπτει επιβάρυνση.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, δηλαδή για καθαρό αγροτικό εισόδημα χαμηλότερο ή ίσο με το αφορολόγητο όριο, είναι αυτονόητο ότι δεν υπολογίζεται προκαταβολή, ενώ για όσες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για καταβολή (εννοείται μετά την μείωση φόρου) τότε οφείλεται προκαταβολή που ανέρχεται στο 100% του φόρου, αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή του έτους 2015 που έχει υπολογιστεί με 75%.

Πρακτικά, ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με καθαρό αγροτικό εισόδημα 9.000 ευρώ και δύο παιδιά το 2016 θα λάβει ως επιστροφή φόρου ολόκληρη την προκαταβολή που κατέβαλε πέρυσι, καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο. Από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2015 στην περίπτωση αυτή ανήκει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αλλά και ένας αγρότης που είχε καθαρό αγροτικό εισόδημα 19.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα πληρώσει φόρο κατά 290 ευρώ χαμηλότερο (2180 ευρώ φέτος έναντι 2470 ευρώ πέρυσι) ενώ η προκαταβολή φόρου θα ανέλθει στα 327,50 ευρώ μετά τον συμψηφισμό της προκαταβολής για τα περυσινά εισοδήματα

Γιώργος Παππούς

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 1st, 2016 at 08:07 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply