trump-19-11-708

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει κάνει έως τώρα με ξένους ηγέτες αποτελούν μία από τις «ανορθόδοξες» πρακτικές που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά, σύμφωνα με το CNN, ο εκλεγμένος πρόεδρος στρέφεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενημερώσεις πριν λάβει ή κάνει τηλεφώνημα με ηγέτες ξένων χωρών και κυβερνήσεων. Αυτός ήταν ο τρόπος που ακολούθησε και η μεταβατική ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008. Ομως, ο Τραμπ δεν είχε επικοινωνήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έως την Πέμπτη, ενώ ήδη είχε μιλήσει με αρκετούς ξένους ηγέτες.

Αυτή η τακτική, αναφέρει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές ξένες κυβερνήσεις, που ήθελαν να συγχαρούν τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι μία χώρα έκανε πολλαπλές προσπάθειες για να επικοινωνήσει με το «στρατόπεδο» του Τραμπ, προκειμένου να κανονίσει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ηγέτη της και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό αυτής της ασυνήθιστης πρακτικής είναι ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός πήρε τον αριθμό του κινητού του Τραμπ από τον θρύλο του γκολφ, Γκρεγκ Νόρμαν, όταν επικοινώνησε μαζί του ο Αυστραλός πρέσβης στις ΗΠΑ.

Το CNN δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει ποιοι ηγέτες έχουν ήδη μιλήσει με τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα. Επιβεβαίωσε όμως ότι επικοινώνησαν μαζί του οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Δανίας και της Μ. Βρετανίας, όπως και οι πρόεδροι της Αιγύπτου, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Κίνας, του Μεξικό, της Αργεντινής, της Ν. Κορέας και της Ουκρανίας. Ο Τραμπ έχει μιλήσει ακόμη με την Ανγκελα Μέρκελ, τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ Αλ- Σαούντ.

Το 2008, ο Ομπάμα είχε επικοινωνήσει με 22 ηγέτες, με προτεραιότητα σε ηγέτες χωρών με στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ. Οσο για τον Τραμπ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια λογική σειρά, όπως σχολίασε ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, Κρίστοφερ Μέγιερ, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως σχετικά επικίνδυνο.

Πάντως, σύμφωνα με την Λέσλι Βιντζαμούρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η προτίμηση του Τραμπ στην επικοινωνία με τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ. «Είναι κοντόφθαλμο να μην στρέφεσαι αρχικά στη Μ. Βρετανία. Αναπόφευκτα, ο όποιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγνωρίσει τελικά τον απόλυτα σημαντικό ρόλο των σχέσεων με τη Βρετανία. Αν δεχθούμε ότι έχουν σημασία οι πρώτες εντυπώσεις, είναι προφανές ότι το μονοπάτι του Τραμπ προς τη διπλωματική επιτυχία θα είναι πιο μακρύ από ό,τι χρειάζεται», πρόσθεσε.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.