Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ

Νοέμβριος 17th, 2016 by Σταματίνα

stratos123

Η συγχαρητήρια δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα προς την Ελλάδα για την τήρηση της δέσμευσης για το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, δεν ήταν τυχαία.

Και αυτό διότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την παρουσίασε ως πρότυπο για τις άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ερευνήτρια του Bruegel, Justine Feliu , από τις 28 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, που είναι πρώτη σε δαπάνες στην Ευρώπη με 2,4% του ΑΕΠ της, μόνο η Εσθονία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 2%. Η Γαλλία ξόδεψε το 2015 λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, ενώ Ιταλία και Γερμανία λιγότερο από το 1,2%.

Οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.

Ανεξαρτήτως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία προβλέπει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις δαπάνες για την Άμυνα μέσα στο 2016, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης και των ανησυχιών για μία πιθανή ρωσική απειλή.

Πλέον, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες στο προσκήνιο, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά την προεκλογική του εκστρατεία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Ουάσιγκτον στη χρηματοδότησή του.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Πέμπτη, Νοέμβριος 17th, 2016 at 13:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply