geymaΤο δείπνο που θα παραθέσει στις 19:30  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο θα είναι πολυπληθές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr στο τραπέζι θα παρακαθήσουν 130 άτομα, εκ των οποίων οι 40-50 θα είναι μέλη της αμερικανικής αποστολής και οι υπόλοιποι Ελληνες.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και φυσικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα δώσει το παρών θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, το δείπνο θα είναι άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν θα συνοδεύσει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του. Κατά συνέπεια η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα αλλά και η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν θα είναι παρούσες στο δείπνο.
Από υπουργούς αναμένεται να παραβρεθούν οι:

  • Εξωτερκών: Νίκος Κοτζιάς,
  • Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος,
  • Επικρατείας: Δημήτρης Τζανακόπουλος,
  • Πολιτισμού: Λυδία Κονιόρδου και
  • Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά
  • Οικονομίας: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με το πρωτόκολλο έχουν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης, Κ. Παπούλιας, Κ. Στεφανόπουλος) ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα παραστεί κάποιος εξ αυτών.

Στο δείπνο του Πρ. Παυλόπουλου προς τιμήν του Μπ. Ομπάμα θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβειςτων ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Παρόντες θα είναι επίσης οι πρόεδροι του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος όπως και ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης.

Δεν έχει προσκληθεί κανείς βουλευτής, ούτε πρώην Πρωθυπουργοί, τελικώς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τον αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.


Το πρόγραμμα συναντήσεων

Τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχθεί με κάθε επισημότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στις 13:30.

Τα κόκκινα χαλιά θα στρωθούν στην Ηρώδου του Αττικού έξω από το Προεδρικό και το Μέγαρο Μαξίμου, η προεδρική φρουρά θα αποδώσει τιμές και θα γίνει ανάκρουση εθνικών ύμνων.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας στις 14:30, οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το βράδυ στις 19:30 το προεδρικό μέγαρο θα φωταγωγηθεί καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει όπως προαναφέρθηκε, το δείπνο προς τιμήν του Μπάρακ Ομπάμα.

Η έκπληξη Παυλόπουλου στον Ομπάμα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr στην προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ετοιμάσει μια ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος κάνει την τελευταία περιοδεία του πριν την λήξη της θητείας του.

Τα στόματα στην Ηρώδου του Αττικού είναι «σφραγισμένα» για τα όσα έχουν ετοιμάσει και το μόνο που μαθαίνει κανείς ότι θα πρόκειται για μια «ευχάριστη καλλιτεχνική έκπληξη».

Το μενού στο Προεδρικό: Γαρίδες, σφυρίδα και λευκό κρασί

Την επιμέλεια του δείπνου έχουν αναλάβει δύο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου, ο Στέφανος Τσιαμπαλής και ο Θανάσης Σκούρας, που ήταν σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά πηγαίνει εθελοντικά στο Προεδρικό για να βοηθήσει στην κουζίνα όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος παραθέτει επίσημα γεύματα σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκοσμίου σκηνής, όπως για παράδειγμα ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο σεφ με τους βοηθούς τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτοδότη», θα ετοιμάσουν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με ρύζι, κύριο πιάτο σφυρίδα με βραστά λαχανικά, θα σερβίρουν λευκό κρασί και ως επιδόρπιο γλυκό με κάστανα. Στο τέλος θα προσφέρουν καφέ φίλτρου ή τσάι, ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Το παράπονο του Λεβέντη που δεν κλήθηκε

Η προεδρία τηλεφώνησε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε ότι δεν γίνεται να παραστούν στο δείπνο, πλην του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσίως αντέδρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

Οπως δήλωσε «ενημερώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι στις συναντήσεις και στο δείπνο των ελληνικών αρχών με τον Αμερικανό πρόεδρο Μ. Ομπάμα, από το πολιτικό κόσμο της Ελλάδος θα παρίστανται μόνο ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης» και σχολίασε: «Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, προδίδει κλειστοφοβική διπλωματία και δείχνει ότι εμποδίζουν κάποιοι τον αμερικανό πρόεδρο να γίνει γνώστης των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων. Στην Ελλάδα την πτώχευση την έφεραν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, επαφή με τον ξένο επίσημο θα έχουν μόνο αυτοί που με την συμπεριφορά τους, των τελευταίων δεκαετιών κατέστρεψαν την Ελλάδα».

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.