klintonΓια ακόμη μία φορά, το… θαύμα έγινε στις ΗΠΑ: η Χίλαρι Κλίντον πήρε περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έχασε!

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα έως τώρα, η υποψήφια των Δημοκρατικών λαμβάνει 59.588.676 ψήφους, έναντι 59.352.999 του αντιπάλου της, δηλαδή η Χίλαρι έχει περίπου 235.000 περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ και όμως είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις εκλογές στις ΗΠΑ σημασία έχει ο αριθμός των εκλεκτόρων (η Κλίντον έχει 228 εκλέκτορες και ο Τραμπ 279) και όχι ο αριθμός των ψηφοφόρων.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις εκλογές του 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εξελέγη πρόεδρος μολονότι είχε περίπου 500.000 ψήφους λιγότερες από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ (50.456.002 ο Μπους, 50.999.897 ο Γκορ).

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ προβλέπει πως ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες είναι 538 και κατανέμονται στις αμερικανικές πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία τη λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες, με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Ετσι, νικητής των εκλογών είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ορισμένες πολιτείες (με πολλούς εκλέκτορες) είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες. Οπως η Φλόριντα, π.χ., στην οποία έχασε η Χίλαρι και βγάζει 29 εκλέκτορες.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.