Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι οδηγίες του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ -Τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

7 Νοεμβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

ΑΚΙΝΗΤΑ

Οδηγίες πέντε σημείων παρέχει το Συμβούλιο της Επικρατείας προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου ναμην χάνουν τις δίκες όσοι προσφεύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέβαλε για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών,  προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία έγγραφα και στοιχεία, που θα αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον τους για να μπορεί να προχωρήσει η εκδίκαση.


Σύμφωνα με τους συμβούλους  Επικρατείας, τα «πρόσφορα και επίκαιρα στοιχεία» που μπορεί να  θεμελιώσουν δικαίωμα  δικαστικής διεκδίκησης είναι, όπως γράφει η «Ημερησία»:

1) το πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου που να καταγράφει τη  μεταγραφή του ακινήτου και τον ονοματεπώνυμο  του ιδιοκτήτη του  το οποίο επιβαρύνθηκε με  ΕΝΦΙΑ,

2) το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου,

3) το αντίγραφο της δήλωσης Ε9 στην οποία  καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου,

4) το ειδοποιητήριο που κοινοποιήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την  επιβολή  του ΕΝΦΙΑ   του έτους εκείνου για το οποίο  προσφεύγει στο δικαστήριο και όχι το  ειδοποιητήριο επιβολής ΕΝΦΙΑ παρελθόντων  ετών.
5) ο ακριβής προσδιορισμός  της ζώνης στην οποία βρίσκεται το επιβαρυνόμενο με ΕΝΦΙΑ ακίνητο.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να στρέφονται γενικά κατά των αντικειμενικών αξιών του Δήμου στον οποίο υπάγεται το ακίνητό τους, αλλά πρέπει να κάνουν ακριβή αναφορά στη συγκεκριμένη ζώνη που βρίσκεται.

Μέχρι τώρα, πάνω από 1.000 πολίτες, δεκάδες εταιρείες, ακόμη και η εκκλησία, έχουν προσφύγει κατά του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα και τη μη νομιμότητά του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι ομαδικές προσφυγές συνεχίζουν να κατατίθενται.


 iefimerida

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2016 at 09:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply