prosfyges-30-10-708

Τη στιγμή που οι δομές φιλοξενίας «ασφυκτιούν», με τις αντιδράσεις και τα επεισόδια να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων στη χώρα μας.

Πλέον, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 61.100, καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έως το πρωί της Κυριακής έφτασαν άλλα 54 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 61.177.

Από αυτούς, οι 15.864 φιλοξενούνται στα νησιά του Αιγαίου, με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν διπλάσιος από την επίσημη χωρητικότητα (8.085). Η ασφυκτική κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τόσο καιρό εκεί, προκαλεί καθημερινά προβλήματα.

Και χθες το βράδυ υπήρξαν συμπλοκές με τραυματίες, στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα της Χίου, ανάμεσα σε Αφγανούς και Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής. Για να επανέλθει η ηρεμία χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ.

Ενταση επικράτησε και στη Μυτιλήνη το βράδυ του Σαββάτου, με μετανάστες να διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και την καθυστέρηση της εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Την ίδια ώρα, εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποκάλυψε το Spiegel, αναφέρει ότι οι χώρες- μέλη της ΕΕ αρνούνται να στείλουν στην Ελλάδα υπαλλήλους που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως, εκφράζεται φόβος για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot, η οποία χαρακτηρίζεται ασταθής και υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ.


 

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.