122848Πασίγνωστοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα τους λόγω απαγορευμένων ουσιών.

Η καριέρα του ποδοσφαιριστή περιέχει πολλών ειδών πειρασμούς, ένας εκ των μεγαλύτερων όμως και από τους πιο επικινδύνους είναι αυτός των απαγορευμένων ουσιών.

Άλλοι από άγνοια, άλλοι κάτω από πλήρη γνώση και άλλοι γιατί δεν μπορούσαν να αντισταθούν κατάλαβαν πως αυτές οι ουσίες όταν αναμειχθούν με τον αθλητισμό δημιουργούν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Χιλιάδες καμπάνιες κάθε χρόνο συνιστούν την προσοχή στους αθλητές λέγοντας πως αθλητισμός και ουσίες δεν πάνε μαζί. Όμως όλοι ξέρουμε πως στις μέρες μας συχνά η μία έννοια συντηρεί και στηρίζεται δυστυχώς στην άλλη.


«Για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές το ποδόσφαιρο είναι ένα ναρκωτικό από το οποίο θα πέθαιναν από την υπερβολική δόση» είχε πει ο Φερνάντο Τόρες και όντως έτσι είναι αν αναλογιστούμε πως το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για αυτούς. Αλλά πολλές φορές η αναζήτηση της επιτυχίας και της καταξίωσης με οποιοδήποτε τίμημα καταστρέφει καριέρες.

Ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα ο Ντιέγκο Μαραντόνα : «Ήμουν, είμαι και θα είμαι εθισμένος στα ναρκωτικά. Ένα άτομο που κάνει χρήση ουσιών θα πρέπει να παλεύει κάθε μέρα», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Πάμε να δούμε 11 ποδοσφαιριστές που μπήκαν στον πειρασμό να καταστρέψουν την καριέρα τους.

1. Γιααπ Σταμ
inner

Βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία νανδρολόνη, αναβολικό το οποίο αυξάνει τους μύες και μειώνει την κόπωση. Λίγες μόνο εβδομάδες αφότου άφησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την Λάτσιο το 2001. Αποδέχτηκε το λάθος του και η ποινή του μειώθηκε από τους 5 σε 4 μήνες.

2. Κόλο Τουρέ
inner

Ο Τουρέ τιμωρήθηκε για 6 μήνες το 2011 όταν έπαιζε στην Μάντσεστερ Σίτι για τη χρήση της ουσίας Βεντροφλουμεθιαζίνης, για την μείωση του βάρους. Ο Τουρέ υποστήριξε στην συνέχεια ότι άνηκε στην γυναίκα του.

3. Άμπελ Ξαβιέ
inner

Ο παλαίμαχος αμυντικός που έπαιζε για την Μίντλεσμπρο την σεζόν 2005, πιάστηκε θετικός στην ουσία μεθανδροστενολόνη για την αύξηση της μυϊκής του μάζας. Τιμωρήθηκε με 12 μήνες εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων.

4. Έντγκαρ Ντάβιντς
inner

Το επονομαζόμενο «πίτμπουλ» καταδικάστηκε από την FIFA το 2001 όταν βρέθηκε να είναι χρήστης της ουσίας νανδρολόνης, για την αύξηση της αντοχής του αθλητή. Τότε ήταν παίκτης της Γιουβέντους και η ποινή του μειώθηκε σε 4 μήνες μετά από έφεση του ποδοσφαιριστή.

5. Πεπ Γκουαρντιόλα
inner

Ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι όταν το 2001 αγωνιζόταν στην Μπρέσια βρέθηκε θετικός στην ουσία νανδρολόνη , μετά την ήττα με 5-0 από την Λάτσιο. Ο Γκουαρντιόλα δυσαρεστημένος με την τροπή της υπόθεσής του άσκησε έφεση. Το 2007 όμως οι Ιταλικές αρχές άνοιξαν ξανά την υπόθεσή του κατηγορώντας τον εκ νέου. Τελικώς το 2009 ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.

6. Φρανκ Ντε Μπουρ
inner

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που κατηγορήθηκε για την ίδια ουσία την ίδια σεζόν με τον Πεπ (2001). Στην αρχή τιμωρήθηκε για έναν χρόνο αλλά στην συνέχεια μειώθηκε για τρεις μήνες και Ολλανδός στην ουσία δεν έχασε αγωνιστική δράση αφού ήταν περίοδος καλοκαιριού.

7. Μαμαντού Σακχό
inner

Ο παίκτης της Λίβερπουλ κατηγορήθηκε πέρυσι για χρήση χαπιών μείωσης βάρους. Ήδη έχει τεθεί εκτός ομάδας Λίβερπουλ και λογίζεται ως ξένο σώμα.

8. Ντιέγκο Μαραντόνα
inner

Ο Ντιεγκίτο δίνει και έδινε μάχη με τις ναρκωτικές ουσίες. Το 1991 τιμωρήθηκε με 15 μήνες αποκλεισμού από τα γήπεδα για χρήση κοκαΐνης. Τρία χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 αποβλήθηκε αφού βρέθηκε θετικός στο αναβολικό εφεδρίνη. Ο πανηγυρισμός του στο γκολ απέναντι στην Ελλάδα το 1994, αγώνας στον οποίο πάρθηκε και το θετικό του δείγμα, έχει μείνει στην ιστορία.

9. Άντριαν Μούτου
inner

Ο Ρουμάνος επιθετικός εκδιώχθηκε από την Τσέλσι το 2004 λόγω της χρήσης κοκαΐνης που έκανε όταν έπαιζε στην ομάδα. Ακόμα του επιβλήθηκε πρόστιμο 23.000 ευρώ και αποκλεισμού 5 μηνών από τα γήπεδα. Το 2008 η FIFA εκδίκασε στον Ρουμάνο πως χρωστάει στην Τσέλσι το ποσό των 17 εκ. ευρώ, στην συνέχεια ο Μούτου κατέφυγε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά από ότι φαίνεται ακόμα χρωστάει χρήματα στην Τσέλσι.

10. Γκάρι Ο’Κόνορ
inner

Στις αρχές τις καριέρας του χαρακτηρίστηκε ως η μεγάλη ελπίδα του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Ο Γκάρι βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες πριν τη μεταγραφή του στην Μπέρμιγχαμ. Από τότε η καριέρα του πήρε την κατιούσα αφού σήμερα παίζει για λογαριασμό της Σέλκιρκ, 5ης κατηγορίας του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου.

11. Πολ Μέρσον
inner

Σε μία γεμάτη συναισθήματα συνέντευξη τον Νοέμβριο του 1994, ο Πολ Μέρσον παραδέχτηκε ότι ήταν χρήστης κοκαΐνης, αλκοολικός και εθισμένος με τον τζόγο. Η F.A υποχρέωσε τον Μέρσον να περάσει 3μηνιαίο πρόγραμμα καταπολέμησης των εθισμών του και τον Φεβρουάριο του 1995 επέστρεψε στην Άρσεναλ.

Επιμέλεια: Γιώργος Γιαννούλης

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.