Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ευάλωτη η Ελλάδα στις ψηφιακές απειλές και στα περιστατικά ασφάλειας διαδικτύου

26 Οκτωβρίου, 2016 by Σταματίνα

diadiktuo-0sepe-708

Ευάλωτη σε ψηφιακές απειλές αποδεικνύεται η Ελλάδα, ενώ ένας στους τρεις ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου αντιμετώπισε περιστατικά ασφαλείας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Η χώρα, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αντίστοιχων κρουσμάτων, εικόνα, η οποία, πάντως, είναι εν πολλοίς κοινή με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στατιστικά της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab, που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το  33% των χρηστών βρέθηκε αντιμέτωπο με περιστατικά ασφάλειας, τα οποία σχετίζονται με τοπικά δίκτυα και αφαιρούμενα μέσα ενώ ένα ποσοστό 15% έχει αντιμετωπίσει διαδικτυακές απειλές.

Τα στατιστικά στοιχεία από την cloud υπηρεσία της Kaspersky για την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2016 δείχνουν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών, που έχουν επηρεαστεί από τοπικές απειλές (57,9%), ακολουθούμενη από το Ισραήλ (38,5%), τη Σερβία και την Ελλάδα (37,6% ) και τη Νότια Αφρική (36%).

Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με διαδικτυακές απειλές αναφέρθηκαν στη Σλοβενία (23,9% των χρηστών του KSN) και την Ουκρανία (21,8%), ακολουθούμενες από την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Ολλανδία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία έχουν κάπως χαμηλότερα επίπεδα απειλών: 7-10% των χρηστών επηρεάστηκε από online απειλές στις χώρες αυτές.

«Οι ψηφιακές απειλές εξελίσσονται παράλληλα με την τεχνολογία και επηρεάζουν όλους τους τομείς της ατομικής και επιχειρηματικής εμπειρίας. Εκτός από το γεγονός ότι απλά πολλαπλασιάζεται ραγδαία, το κακόβουλο λογισμικό γίνεται επίσης ολοένα και πιο εξελιγμένο, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά», αναφέρει η Kaspersky.

Απειλητικοί φορείς

Η Kaspersky Lab υπέδειξε τους κύριους απειλητικούς φορείς για την Ευρώπη σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Μάλτα, το “Cyber Security Weekend”. Φέτος, ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου ήταν τα προγράμματα ransomware – μια απειλή που θέτει σοβαρούς κινδύνους στα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τόσο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις ανάγκες ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η έρευνά της εταιρείας δείχνει ότι το 40% των χρηστών σήμερα πληρώνει λύτρα, όταν τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα, γεγονός που χρησιμεύει μόνο στην ικανοποίηση των ψηφιακών εγκληματιών.

Επίσης, νέοι κίνδυνοι, εμπνευσμένοι από το Internet of Things, εμφανίζονται στον ορίζοντα, καθώς ακόμη και οι “έξυπνες” τηλεοράσεις πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των ιδιοκτητών τους, ενώ μια “έξυπνη” πόρτα μπορεί να ξεκλειδωθεί για μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Το 2015 και στις αρχές του 2016, η Kaspersky Lab κατέγραψε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφιακά περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν προγράμματα ransomware, πολλά από τα οποία έχουν προσελκύσει μια ευρεία δημόσια ανταπόκριση. Σε σύγκριση με την περίοδο 2014 – 2015, ο αριθμός των επιθέσεων με προγράμματα ransomware στον επιχειρηματικό τομέα εξαπλασιάστηκε. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι με την αυξανόμενη χρήση των προγραμμάτων ransomware από ψηφιακούς εγκληματίες, αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τα τραπεζικά Trojans.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, 2016 at 22:48 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply