prifof_tsipr708_0

Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,5%, επί του συνόλου των εγκύρων, έληξε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926 ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:

  • Αλέξης Τσίπρας: 2.548
  • Λευκά: 176
  • Ακυρα: 34

Προσμετρώντας και τα λευκά και τις ψήφους υπέρ του, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ποσοστό 93,53%, επί του συνόλου των εγκύρων.

Τα ποσοστά Τσίπρα στο προηγούμενο συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%.

Στο 1ο Συνέδριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας είχε απέναντί του και άλλους δύο ανθυποψηφίους, ενώ η αποχή είχε κινηθεί στο 20%.

Ωστόσο, για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η επανεκλογή Τσίπρα είναι δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.

Το ποσοστό που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και τα ελάχιστα λευκά (μόλις 176) έδειξαν ότι το «κεφάλαιο Τσίπρας» παραμένει πολύτιμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτιά Φίλη -Εκπλήξεις στην πρώτη οκτάδα

Η καταμέτρηση συνεχίζεται για την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πρώτος έρχεται ο Νίκος Φίλης.

Μια πρωτιά που ερμηνεύεται προφανώς λόγω της ευμενούς απήχησης που είχε στο κομματικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του έναντι της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Ν. Φίλης αποθεώθηκε καθ’ όλη την τριήμερη διάρκεια του συνεδρίου από όλες τις πτέρυγες.

Αν επιβεβαιωθεί μέχρι τα τελικά αυτή η σειρά τόσο στα «ψηλά» όσο και στις παρακάτω θέσεις, φαίνεται πως οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν πρόσωπα με χαρακτηριστικά «αμιγώς ΣΥΡΙΖΑ»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα πρώτα 1.000 περίπου ψηφοδέλτια που έχουν καταμετρηθεί, στις επόμενες θέσεις η κατάταξη έχει ως εξής:

  • Δεύτερος εκλέγεται μέχρι στιγμής ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53 και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • Τρίτος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,
  • Τέταρτος ο υπουργός. Υγείας Ανδρέας Ξανθός,
  • Πέμπτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (ήταν πρώτος στο προηγούμενο συνέδριο),
  • Έκτος ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει συγκρουστεί σε άγριους τόνους με ΝΔ και ΜΜΕ,
  • Εβδομος ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς, που έκανε τον νόμο για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών
  • Ογδοος ο υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σκουρλέτης, ο οποίος ζήτησε να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται να μετακινηθεί από το υπουργείο του για να αναλάβει γραμματέας του κόμματος.
  • Από τα μη κυβερνητικά στελέχη, πρώτος έχει πλασαριστεί το νεαρό στέλεχοςτου ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος που ανήκει στην Ενωτική Κίνηση των «προεδρικών».

Υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή ήταν και η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζανέτ Τσίπρα.

Η εσωκομματική γκρίνια

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού –τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά – όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.

Οι ηχηρές απουσίες από το ψηφοδέλτιο της ΚΕ

Η δυσκολία με την οποία αναδείχθηκαν σύνεδροι, ανάγκασαν ηχηρά ονόματα, όπως τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να μην θέσουν υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι ήταν 419 για 151 μόλις θέσεις καθώς ελήφθη η απόφαση να μειωθούν τα μέλη της ΚΠΕ από 201 που ήταν. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ποια κυβερνητικά στελέχη θα μείνουν εκτός καθώς υπάρχει το «φρένο» της ποσόστωσης που προβλέπει συμμετοχή 25% για τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη αλλά και 1/3 ποσόστωση φύλου.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.