newego_large_t_1101_54381537_type13145

«Ο ΟΔΙΑΓΕ είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά θα αξιοποιεί τόσο τα ακίνητα, όσο και την αγροτική γη που κατά κυριότητα ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση της αγροτικής δραστηριότητας και βεβαίως και για την στήριξη κοινωνικών αναγκών στην επαρχία», εξήγησε ο Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα υπάρχει συνεργασία τόσο με τον Οργανισμό, όσο και με τη σχετική Διεύθυνση και καταγράφονται τα ακίνητα του υπουργείου και ιδιαίτερα η αγροτική γη.

«Ένας από τους μεγάλους στόχους του υπουργείου μας, είναι η προστασία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και η καλύτερη αξιοποίησή της, πάντα μέσα από διαδικασίες διαφανείς και προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των τοπικών κοινωνιών. Έχουν ήδη καταγραφεί ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και εκατοντάδες κτίσματα σε όλη τη χώρα», ενημέρωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η έκταση των καταπατημένων, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης.

Ανάκτηση δημόσιας περιουσίας

«Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς σε διαδικασίες ανάκτησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε κατά κυριότητα χαριστικά -μιλάμε στην κυριολεξία για 150 έως 170 ευρώ το στρέμμα- σε ιδιώτες, για χρήσεις γης που δεν προάγουν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες», είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι προς υπογραφή βρίσκονται ήδη δεκαεπτά αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων, για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα, από το 2003 ως το 2008, με διυπουργικές μάλιστα αποφάσεις.

Παραχωρήσεις για ξενοδοχειακές μονάδες
Ο κ. Αποστόλου έκανε μάλιστα γνωστό, ότι «και οι δεκαεπτά παραχωρούμενες εκτάσεις, από πέντε έως πενήντα στρέμματα, δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, με μόνη τη δήλωση των υμετέρων ενδιαφερόμενων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων και ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 -κατ’ επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση- προέβλεπε».

Χαρακτηριστικό δε των δεκαεπτά αυτών περιπτώσεων είναι ότι σε καμία απ’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης παρ’ ότι μεσολάβησαν από οκτώ έως δεκατρία χρόνια από το έτος της παραχώρησης.

Απορία, επίσης, προκαλεί γιατί η πρώην ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφ’ όσον είχε ήδη παρέλθει η πενταετία για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης, είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι από τις προαναφερόμενες δεκαεπτά περιπτώσεις παραχωρήσεων, των οποίων τις ανακλήσεις άμεσα θα υπογράψει, δώδεκα αφορούν τον Νομό Δράμας, συνολικής έκτασης εκατόν εβδομήντα επτά στρεμμάτων, δύο αφορούν τον Νομό Ξάνθης, συνολικής έκτασης εβδομήντα στρεμμάτων, μία αφορά τον Νομό Σερρών, έκτασης τεσσεράμισι στρεμμάτων, μία τον Νομό Καστοριάς, έκτασης τεσσεράμισι στρεμμάτων, και μια αφορά τον Νομό Πέλλας, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων.

«Άμεσα και κατόπιν εντολής μου, η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα, σε όλη την επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες, θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείριση των εκτάσεων θα επιστρέψει στο Υπουργείο, προκειμένου να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

ethnos


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.