Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μήνυμα Δημάρχου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Γρεβενών

12 Οκτωβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

parelashΟ Δήμος Γρεβενών τιμά φέτος την 104η επέτειο της απελευθέρωσης των Γρεβενών από την Οθωμανική κυριαρχία.

Η 13η του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί στη συνείδηση κάθε Γρεβενιώτη και Γρεβενιώτισσας σαν την μέρα που σηματοδότησε την οριστική παύση μιας βάναυσης και μακραίωνης κατοχής. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον απελευθερωτικό στρατό υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό στην πόλη οι χριστιανοί κάτοικοί της μαζί με αρκετούς Οθωμανούς, γεγονός που καταδεικνύει, κατά μια άποψη, το μέγεθος των καταπιέσεων που υφίσταντο τόσα χρόνια από την οθωμανική διοίκηση της περιοχής.

Η ανάμνηση των γεγονότων επιβάλει και μια σύντομη αναφορά στον τότε μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό Λαζαρίδη, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Μακεδονικού Αγώνα, έναν σκαπανέα του θρησκευτικού και εθνικού αισθήματος στην υπόδουλη περιφέρεια της τότε Μακεδονίας. Η προτομή του στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών αποτελεί την πιο σπουδαία ανάμνηση για την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία ενός ανθρώπου που δεν είχε καταγωγή από την πόλη αλλά την αγάπησε και πολέμησε για το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων της – όπως και κάθε άλλης βέβαια- στην ελεύθερη και ισότιμη διαβίωση.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου

loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2016 at 16:23 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply