Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στην Ελλάδα χρειάζονται…52 μήνες για μια δικαστική απόφαση

9 Οκτωβρίου, 2016 by Σταματίνα

diakst-708

Στην 155η θέση των χωρών που καθυστερούν να εκδικάσουν υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη, κατατάσσεται η Ελλάδα, όπου για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση απαιτούνται, κατά μέσο όρο, 1.580 ημέρες.

Τα παραπάνω στοιχεία, της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, με θέμα: (Δυσ)λειτουργικότητα και την (Αν)αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, στην εισήγησή του με θέμα την οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, υπογραμμίζει ότι εκτός από τη βραδύτητα κάτι ανάλογο δείχνει και ο πίνακας, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι για την παραβίαση αυτής της υποχρέωσης οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν τις περισσότερες καταδίκες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της ΕΕ.

Όπως είπε, η βραδύτητα με την οποία αποδίδεται η δικαιοσύνη οφείλεται σε καθυστέρηση που παρατηρείται στον προσδιορισμό, στην εκδίκαση και στην έκδοση της απόφασης. Για τον ταχύτερο προσδιορισμό μιας υπόθεσης ο Χριστόφορος Κοσμίδης, προτείνει, μεταξύ άλλων, οικονομικά κίνητρα, με επιπλέον χρηματική αμοιβή, στους δικαστές που έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τις περισσότερες αποφάσεις ουσίας.

«Δεν επιτρέπεται να καλούμε κάποιον για τις 9 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι να του λέμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβάλλεται», επισημαίνει ο αεροπαγίτης και προτείνει να καθιερωθεί ένας «δείκτης αποτελεσματικότητας» για κάθε δικαστή σε ετήσια βάση, ενώ κάνοντας αυτοκριτική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, ένα σεβαστό ποσό, ως επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης»!

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, διοργανώνεται από Εταιρία Δικαστικών Μελετών (επιστημονικό σωματείο με έδρα την Αθήνα, αποτελούμενο από ανώτατους και ανώτερους δικαστές και πανεπιστημιακούς νομικών σχολών της χώρας) με την συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος.

Στη διάρκεια των εργασιών θα εξετασθούν και θα αναλυθούν από διακεκριμένους δικαστές, πανεπιστημιακούς και δικηγόρους ζητήματα δικονομικής κυρίως φύσης, αλλά και οργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, το σωφρονιστικό σύστημα, ο ρόλος των δικηγόρων στην ποινική δίκη, η επιθεώρηση, ο έλεγχος και οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, η «ηλεκτρονική» δικαιοσύνη, κ.α.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, 2016 at 18:23 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply