kalpi708sfagi1

Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ -ακόμη και στην τελευταία που δημοσίευσε η «Αυγή»- προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση, τόσο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επετέθη ευθέως κατά των εταιρειών μετρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι «χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει εκλογές» όπως συμπύκνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία, επετέθη κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πανικό που δεν κρύβεται» και επανέφερε το αίτημά της για εκλογές.

Το Μαξίμου, σε άτυπο σημείωμά του καταγράφει αναλυτικά τις προβλέψεις συγκεκριμένων εταιρειών και το τελικό αποτέλεσμα από τις εκλογές και το δημοψήφισμα, για να καταδείξει ότι έπεσαν έξω.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει σε ένα βαθμό τον προβληματισμό που επεκράτησε – κάποιοι μιλούν και για ενόχληση – για το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσίευσε η Αυγή της Κυριάκης. Η έρευνα καταγράφει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, με το 90% να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 85% να εκτιμά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ετσι το πρωθυπουργικό γραφείο, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τις προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όσο και κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.

Μαξίμου: Τι προέβλεψαν οι δημοσκόποι -Πόσο έξω έπεσαν

Οπως σημειώνει το Μαξίμου:

Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:

11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.

Σφάλμα: 7,3%

(Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»)

15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS

Εκτίμηση: Ισοψηφία

Σφάλμα: 7,5%

15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

Σφάλμα: 8%

16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%

Σφάλμα: 8%.

18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

Σφάλμα 6,7%

18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC

Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%

Σφάλμα 6,7%

Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του “OXI” με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

Σφάλμα 23%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%

Σφάλμα 23%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%

Σφάλμα 23,2%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%

Σφάλμα 22,1%

1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):

Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%

Σφάλμα 23,9%

Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.

ΝΔ: Ξεχειλίζει ο πανικός του Μαξίμου

Απάντηση στο non paper του Μαξίμου με το οποίο αμφισβητούνται οι δημοσκοπήσεις, δίνει η Νέα Δημοκρατία.

«Ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”» σημειώνει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση σε διαρροές κυβερνητικών πηγών

Οπως σχολιάζει η ΝΔ «Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής». Και καταλήγει επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές: «Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση. Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.