manitari 19Με αφορμή την πολύ επιτυχημένη εσπερίδα με τίτλο «Το μανιτάρι ως μοχλός ανάπτυξης για τα Γρεβενά» που διοργάνωσε ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με το σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδας και το Μουσείο μανιταριών Λάβδας θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις – προτάσεις που προέκυψαν από τις δύο πολύ διαφωτιστικές εισηγήσεις του Ισπανού Albaro Nieto και του δικού μας μυκητολόγου Γιώργου Κωνσταντινίδη και από τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από εκπροσώπους της Πολιτείας, του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας, των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και από πολλούς ενεργούς συμπολίτες μας και νέους οι οποίοι πήραν το λόγο και κατέθεσαν την άποψή τους τόσο για το μανιτάρι, όσο και γενικότερα για την πόλη μας.

Το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η πόλη μας και κατ’ επέκταση και ο Δήμος μας από το 2007, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, έχει αποκτήσει ταυτότητα: είναι η πρωτεύουσα των μανιταριών της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Αυτό το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στον κ. Γιώργο τον Κωνσταντινίδη και τους Μανιταρόφιλους που αγωνίστηκαν πολλά χρόνια πριν για να προβάλουν το μανιτάρι αλλά και στη τότε Δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Νούτσο. Δικαιολογημένα λοιπόν βραβεύτηκε ο κ. Κωνσταντινίδης από τον Δήμο για την πολύ μεγάλη προσφορά και, όπως ο ίδιος δήλωσε φανερά συγκινημένος, το βραβείο ανήκει και σε όλους τους Μανιταρόφιλους που ήταν στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να μείνω και που επισημάνθηκε από αρκετούς είναι ότι η πόλη μας έχει μείνει αρκετά πίσω σε έργα υποδομής και προσέλκυσης επισκεπτών σε σχέση με γειτονικές πόλεις της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πράγματι τα αξιοθέατα της πόλης είναι ελάχιστα και οι υποδομές ανεπαρκείς. Αυτή τη στιγμή ένας επισκέπτης δεν έχει σοβαρό λόγο να επισκεφτεί την πόλη και να μείνει, αν εξαιρέσουμε το καλό φαγητό και τα τοπικά προϊόντα με επίκεντρο το μανιτάρι.Δεν υπάρχουν μουσεία, πάρκα, νεοκλασικά κτίρια και άλλα κτίσματα από τα παλιά Γρεβενά παρά μόνο το παλιό ρολόι. Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον της πόλης; Στη σημερινή βαθιά οικονομική κρίση υπάρχει κάποια προοπτική;

Στο εύλογο αυτό ερώτημα υπάρχει μια απάντηση από τη μεριά του Δήμου που μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης. Να γίνουν τα Γρεβενά γαστρονομικός προορισμός με πόλο έλξης το μανιτάρι αλλά και όλα τα άλλα τοπικά προϊόντα: γαλακτοκομικά, κρέατα, όσπρια, με ταυτόχρονη προβολή και των γεωλογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.

Όπως τόνισε τόσο ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Δασταμάνης, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τριγώνης, ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση και στο ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και στο LEADER, ύψους 15.000.000 Ευρώ γι’ αυτό το σκοπό αλλά και για τη δημιουργία υποδομών στην πόλη (Συνεδριακός και εκθεσιακός χώρος για τα τοπικά προϊόντα στο κτίριο του ΚΕΓΕ στον Αχίλλη, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι κατά μήκος του ποταμού Γρεβενίτη από τον Αχίλλη μέχρι τις Εργατικές κατοικίες με κάθετους άξονες προς Καστράκι και Βαρόσι, ανάπλαση στο άλσος Καστράκι και στο Υπαίθριο Θέατρο).

Αν αυτή η πρόταση εγκριθεί και αν αρχίζουν να υλοποιούνται και τα άλλα έργα που έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο (ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας, ηλεκτροφωτισμός και συντριβάνι στην Πλατεία Αιμιλιανού, μεταφορά ΚΤΕΛ, ανάπλαση 13ης Οκτωβρίου, ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου στο Μύλο του Μπούσιου και Λαογραφικού Μουσείου κοντά στην Ευαγγελίστρια), τότε την επόμενη πενταετία η πόλη μας μπορεί να αλλάξει όψη και να γίνει πολύ πιο ελκυστική.

Είναι λοιπόν πολύ ευνοϊκή η συγκυρία και η τελευταία ίσως ευκαιρία για την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα έχουν την καλή διάθεση αλλά πρέπει να σπεύσουμε και να πιέσουμε για την ψήφιση του νομικού πλαισίου για τα μανιτάρια και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία των Ισπανών, όπως μάς την κατέθεσε ο Albaro Nieto.

Όλοι οι ενεργοί πολίτες με προτάσεις και εποικοδομητική κριτική να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί ενωμένοι με επικεφαλής το Γιώργο Κωνσταντινίδη και τους Μανιταρόφιλους να κάνουμε και έργω όχι μόνο λόγω τα Γρεβενά Πρωτεύουσα των μανιταριών.

Ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να επενδύσουν στο μανιτάρι και στα τοπικά προϊόντα, αφού υπάρχει γενναία επιχορήγηση στα νέα αυτά προγράμματα και να σκεφτούν την ίδρυση ενός χώρου – μέσα στην πόλη με αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων (Σουλιό πρόταση Αιμίλιου Παπαδημητρίου) ή και έξω από την πόλη (περιοχή Αχίλλη) για την προώθηση των τοπικών προϊόντων με κέντρο το μανιτάρι και τα τοπικά προϊόντα, ένα μανιταροχωριό με πολλά παιδικά παιχνίδια, όπως είναι ο μύλος των ξωτικών στα Τρίκαλα.

Άμεσα βέβαια θα πρέπει όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουν αισθητικά τα καταστήματα τους με μανιταροζωγραφιές με πολύ μικρό κόστος αξιοποιώντας τους νέους ταλαντούχους ζωγράφους της πόλης.Τέλος, μια και μιλάμε για ανάπτυξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ΜΟΓ, το Γεωπάρκο της Τηθύος, αλλά και όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι που διοργανώνουν εκδηλώσεις και φέρνουν κόσμο στην πόλη μας.

Η τύχη της πόλης φαίνεται να είναι στα χέρια μας. Έχουμε χρέος κυρίως προς τη νέα γενιά να παραδώσουμε μια πιο όμορφη και πιο εύρωστη οικονομικά πόλη.

Στέργιος Πουρνάρας

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.