o-upnos-ton-gunaikon

Ο καλός ύπνος δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση για κάποιες γυναίκες. Mια έρευνα που πραγματοποιήθηκεπρόσφατα στον Καναδά μπορεί τελικά να έχει την απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης δρ Νταϊάν Μπόιβιν, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill. για τον κακό ύπνο ευθύνονται οι αυξημένοι κιρκάδιοι ρυθμοί των γυναικών, δηλαδή το γεγονός ότι το βιολογικό ρολόι τους κινείται σε πιο γοργούς ρυθμούς. (Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου). Πιο συγκεκριμένα, η πανεπιστημιακή έρευνα έδειξε ότι λόγω των αυξημένων κιρκάδιων ρυθμών, το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας είναι ρυθμισμένο για ύπνο νωρίτερα από αυτό ενός άνδρα. Έτσι, μπορεί να πέφτουν την ίδια ώρα για ύπνο, για τον ίδιο αριθμό ωρών, αλλά η ποιότητα του ύπνου είναι κάθε άλλο παρά ίδια.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες πάνω στους κιρκάδιους ρυθμούς των ανθρώπων και τον ύπνο, οι ερευνητές του πανεπιστημίου έλαβαν υπόψη τους τονεμμηνορρυσιακό κύκλο και την χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στα πειράματα. Έτσι, τα αποτελέσματα του McGill είναι πιο αντιπροσωπευτικά και έγκυρα, αφού η έρευνα έδειξε ότι οι αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου δεν εξαρτώνται από πιθανές ορμονικές μεταβολές.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Ιατρικής David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Τζένιφερ Μάρτιν θεωρεί ότι «ίσως οι γυναίκες έχουν προδιάθεση για να έχουν την αϋπνία με βάση την κιρκαδική τους φάση». Η Μάρτιν εξηγεί ότι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιους στρεσογόνους παράγοντες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες κακού ύπνου από τους άνδρες. Εδώ και καιρό άλλωστε το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αϋπνία ή υπνηλία κατά τη διάρκειά της ημέρας, κάτι το οποίο φαίνεται να επαληθεύει η έρευνα του McGill University.

Αντιμέτωπες με στρεσογόνους παράγοντες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες κακού ύπνου από τους άνδρες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 15 άνδρες και 11 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Οι συμμετέχοντες ήταν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα για 36 ώρες, κατά τις οποίες έπαιρναν συχνούς, μικρούς ύπνους. Ο φωτισμός στο δωμάτιο παρέμενε αρκετά χαμηλός για μια ώρα και μετά έσβηνε εντελώς για άλλη μια ώρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κοιμηθούν.

Στη διάρκεια αυτών των 36 ωρών οι ερευνητές του McGill μετρούσαν τις αλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος,τα επίπεδα μελατονίνης και την εγρήγορση, μεταξύ άλλων, των συμμετεχόντων. Με αυτό τον τρόπο, η Μπόιβιν εξηγεί, μπόρεσαν να καταγράψουν τον ύπνο σε διάφορες ώρες της ημέρας για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι γυναίκες τα πήγαν χειρότερα στα τεστ πάνω στην εγρήγορση των δυο φύλων κατά τις βραδυνές ώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες ήταν λιγότερο σε εγρήγορση τις βραδυνές ώρες και το βράδυ έκαναν πιο ελαφρύ ύπνο από τους άντρες, παρά το γεγονός ότι είχαν το ίδιο ωράριο ύπνου. Αυτοί μπορεί να και οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες που δουλεύουν με βάρδιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κόπωση, υπνηλία ή κάποιο εργατικό ατύχημα, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Οι γυναίκες πέφτουν για ύπνο με εγκέφαλο και σώμα έτοιμα, δυσκολεύονται όμως να παραμένουν κοιμισμένες αργά την νύχτα.

Βάσει των μετρήσεων της έρευνας, το τέλος της νύχτας φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα «δύσκολη» περίοδος για τις γυναίκες, κατά την οποία το σήμα του ύπνου δεν ήταν τόσο έντονο όσο είναι στους άνδρες. Η επικεφαλής της έρευνας θεωρεί ότι αυτός μπορεί να είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην πρωινή αφύπνιση.

Ενώ λοιπόν οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι διαφορετικοί στα δύο φύλα, συνηθίζουν να πέφτουν για ύπνο και να σηκώνονται το πρωί περίπου τις ίδιες ώρες. Τα ευρήματα της έρευνας, εξηγεί η Μάρτιν του UCLA, δείχνουν ότι ενώ οι γυναίκες πέφτουν για ύπνο με τον εγκέφαλο και το σώμα τους έτοιμα, δυσκολεύονται να παραμένουν κοιμισμένες αργά την νύχτα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, έρχεται ως αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας κιρκάδιων ρυθμών με τις ώρες του ύπνου. Για έναν καλύτερο ύπνο λοιπόν, η Μάρτιν συνιστά ηρεμία πάνω από όλα στην κρεβατοκάμαρα, ελαχιστοποιώντας τους παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Είναι επίσης σημαντικό να προσαρμοστούν οι ώρες του ύπνο,υ όσο το δυνατόν γίνεται, με τον φυσικό χρόνο αφύπνισης.

 

 

clickatlife


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.