Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη: Τώρα είναι η ώρα για την ελάφρυνση του χρέους

21 Σεπτεμβρίου, 2016 by Σταματίνα

tsipras_nyc708

Για να μπει η Ελλάδα στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, οι δανειστές θα πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη Σύνοδο Concordia, στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να το πράξουν αυτό οι δανειστές, με βάση τη συμφωνία.

«Εως το τέλος αυτού του έτους, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει. Εως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να έχει καθαρίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να συμβεί πριν από το 2017, που αποτελεί εκλογική χρονιά για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ή να καθυστερεί», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την Ευρώπη ότι απέτυχε να περιορίσει την οικονομική κρίση, καθώς εφάρμοσε «μία δογματική ατζέντα με πρωτοβουλία τους δανειστές της βόρειας Ευρώπης». Σχολίασε ακόμη ότι με την ίδια λογική γίνεται και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Συνάντηση με Μπάιντεν

Συνάντηση 35 λεπτών είχαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζοχεφ Μπάιντεν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τα όσα έγιναν στη ελληνική οικονομία τον τελευταίο χρόνο σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ζήτησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ελάφρυνση του χρέους με τον κ. Μπάιντεν να απαντά ότι αν επιλυθεί το θέμα του χρέους, θα βοηθηθούν εκτός της Ελλάδας, η Ευρώπη και γενικά ο κόσμος.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν ότι οι επενδυτές πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν και είναι κοινά αποδεκτό ότι το κλίμα, αυτή τη στιγμή στη χώρα, δεν είναι πρόσφορο για επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολογίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρόβλημα κατοχής και έθεσε τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων. Φέρεται να τόνισε ότι απορρίπτει τις τουρκικές εγγυήσεις.

Ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Τσίπρα ότι κατανοεί το πρόβλημα των προσφύγων και ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι μόνη προοπτική είναι η τήρηση της συμφωνίας από την Τουρκία.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2016 at 20:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply