Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ Θέμη Μουμουλίδη, στον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με το επικείμενο Σχέδιο Νόμου περί Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας

20 Σεπτεμβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣΠαρέμβαση με σειρά προτάσεων στον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, έκανε σήμερα ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης, με αφορμή το προς κατάθεση- εντός της εβδομάδας-  σχέδιο νόμου περί « Συλλογικής διαχείρησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

Τα σημαντικότερα σημεία της παρέμβασης, αφορούν στην δικαιότερη κατανομή πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και στην ελάφρυνση έως και απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων εστίασης[καφενεία κ.λ.π.] που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια.

Βασικά σημεία των προτάσεων:

– Δημιουργία σε συμφωνία με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικώνκαι Συγγενικών Δικαιωμάτων [εισπρακτικές εταιρείες]  , ενιαίος δεσμευτικός τιμοκατάλογος  για τα μουσικά -πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και αντιστοίχως για τα οπτικοακουστικά [πνευματικά και συγγενικά]  δικαιώματα, ώστε οι χρήστες [καφενεία, μπαρ, ξενοδοχεία κ.λ.π.], να γνωρίζουν  εξ αρχής τις υποχρεώσεις τους και να μην υπόκεινται σε εκβιασμούς και παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες συχνά καταλήγουν στα δικαστήρια.

– Να ορισθούν με σαφήνεια στον τιμοκατάλογο  οικονομικές ζώνες  με σαφή διαβάθμιση για τα απομακρυσμένα χωριά [καφενεία , μπαρ, εποχικά μπαρ, ξενοδοχειακές μονάδες]  , έτσι ώστε:

Να απαλλάσονται κάθε οικονομικής υποχρέωσης επιχειρήσεις [σε μη τουριστικές περιοχές] που δραστηριοποιούνται σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων , ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων , με βάση την απογραφή του 2011, και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 15.000 ευρώ, να επιβαρύνονται με ένα συμβολικό ποσό [έως 100 ευρώ ετησίως] για χρήση μουσικής.

-Νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συναλλαγής, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων να ελέγχονται πλήρως και να μη μπορούν να αξιοποιούν κατά το δοκούν τα έσοδα που εισπράττουν από τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Προστασία των χρηστών μουσικής από τις δικαστικές διαδικασίες [αυτόφωρη διαδικασία, αλλεπάλληλες δίκες κ.λ.π.] εκ μέρους των εισπρακτικών εταιριών.

Έγγραφη ενημέρωση των χρηστών για τα ποσά που οφείλουν πριν από κάθε νομική διαδικασία.

[19/9/2016] ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

This entry was posted on Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2016 at 18:38 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply