paul-walker-1070

Με τις ερμηνείες και το ταλέντο τους κέρδισαν μια

θέση στην Iστορία της Έβδομης Τέχνης. Γνώρισαν την επιτυχία και αγαπηθήκαν από το κοινό. Δυστυχώς έφυγαν πολύ νωρίς και με τραγικό τρόπo, αφήνοντας πίσω τους ένα τεράστιο κενό.

  • ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΙΝ

Ήταν το άγριο παιδί του Χόλυγουντ, που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Έφυγε μόλις σε ηλικία 24 ετών και πρόλαβε να παίξει μόνο σε τρεις ταινίες, που όμως ήταν αρκετές για να γίνει είδωλο και να μείνει στην ιστορία.

Ξεκίνησε τη καριέρα του από το θέατρο και παίζοντας μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές. Με την ταινία « Ανατολικά της Εδέμ» του Καζάν συστήνεται στο Χόλυγουντ. Ο μεγάλος σκηνοθέτης υπήρξε δάσκαλος του στο Αctor’s studio. Εκεί αναγνώρισε τη μοναδικότητά του και επέμεινε πολύ για να αποδεχτεί η εταιρεία παραγωγής τον αγαπημένο του μαθητή. Έτσι ο νεαρός Ντιν βρέθηκε δίπλα στον θρύλο Μάρλον Μπράντο και άρχισε μεταξύ τους μια περίεργη σχέση μίσους και πάθους. Ενώ στη Νέα Υόρκη, ο νεαρός Τζέιμς ήταν τύπος και υπογραμμός, με το που βρέθηκε στο Χόλυγουντ απέκτησε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που δεν ανέχονταν εύκολα τα στούντιο. Όμως ήταν τόσο μεγάλο το γκελ του στο κοινό, που απλώς δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να τον αποδεχτούν.

Ακολουθεί ο «Επαναστάτης χωρίς αιτία», του Νίκολας Ρέι που τον καθιέρωσε ως το απόλυτο ίνδαλμα . Δεν υπήρχε άλλωστε κανείς καταλληλότερος για το ρόλο του εφήβου Σταρκ που αντιδρά στον συντηρητισμό της μικροαστικής τάξης. Ο Ντιν μέσα από αυτό το ρόλο εξέφρασε μια ολόκληρη γενιά που αντιδρούσε στην καταπίεση και διεκδικούσε τη δική της φωνή.

Λίγο πριν από το θάνατό του ολοκληρώνει την τρίτη και τελευταία του ταινία, «Ο Γίγας», σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έντνα Φέρμπερ, στην οποία πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Χάρη σε αυτή του την ερμηνεία έγινε ο πρώτος ηθοποιός που μετά το θάνατό του απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο Ντιν λάτρευε με πάθος τα γρήγορα αυτοκίνητα. Με τα πρώτα χρήματα που έβγαλε αγόρασε ένα σπορ αμάξι και συμμετείχε σε αγώνες. Ο Άλεκ Γκίνες όταν ο νεαρός του έδειξε την ολοκαίνουργια Πόρσε του τον συμβούλεψε: «Ξεφορτώσου αυτό το αμάξι, αλλιώς θα βρεθείς νεκρός μέσα σε μία εβδομάδα», πράγμα που έγινε.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955 η νεολαία της Αμερικής βυθίστηκε στο πένθος, όταν ο αγαπημένος της σταρ έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην Καλιφόρνια. Πολλοί θεώρησαν ότι ο ηθοποιός έτρεχε με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα, η έρευνα όμως έδειξε ότι ο Ντιν δεν ευθυνόταν για το ατύχημα .

  • ΦΙΛΙΠ ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΟΦΜΑΝ

Αναμφίβολα υπήρξε ο μεγαλύτερος ηθοποιός της γενιάς του. Ερμηνεύοντας πολυεπιπέδους ρόλους με θανατερό χιούμορ και εκείνο το στοχαστικό βλέμμα που μιλούσε χωρίς να λέει τίποτα, ο Χόφμαν κατέκτησε γρήγορα την κινηματογραφική βιομηχανία.

Δεν ήταν από εκείνα τα παιδιά που ονειρεύονταν από μικρά να γίνουν ηθοποιοί. Ασχολιόταν με τον αθλητισμό, αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και να στραφεί στην υποκριτική. Τελειώνοντας τη δραματική σχολή, άρχισε να παίζει στο θέατρο. Ώσπου ήρθε ο ρόλος στην τηλεοπτική σειρά «Νόμος και Τάξη» για να εκτινάξει την καριέρα του στα ύψη. Ακολούθησαν πολλές συμμετοχές σε χολιγουντιανές παραγωγές, όπως το «Άρωμα Γυναίκας», με τον νεαρό ηθοποιό να βρίσκεται στο πλευρό του Αλ Πατσίνο και φυσικά το περίφημο «Boogie Nights», όπου ο Χόφμαν πραγματικά έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία.

Το 2005 έκανε το μεγάλο άλμα , πρωταγωνιστώντας στο «Capote», έναν ρόλο που πήρε «ουρλιάζοντας και κλοτσώντας», όπως έχει πει , όπου ενσάρκωσε τον φημισμένο συγγραφέα Τρούμαν Καπότε. Σε αυτή την ταινία ξεπέρασε τον εαυτό του, δουλεύοντας άπειρες ώρες. Οι προσπάθειές του ανταμείφτηκαν, όταν κέρδισε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Από εκεί και πέρα ήταν μόνιμος στη λίστα για το χρυσό αγαλματίδιο, αποσπώντας δύο ακόμα υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου ( στο «Charlie Wilson’s War» και στο γνωστό «Doubt», όπου υποδύεται τον αμφιλεγόμενο ιερέα στο πλευρό της Μέριλ Στριπ) και μία για πρώτο ανδρικό στο «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον.

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ σημάδεψαν από νεαρή ηλικία τη ζωή του ηθοποιού , που βυθιζόταν ολοένα και περισσότερο στις καταχρήσεις. Δυστυχώς ούτε η οικογένειά του -ήταν πατέρας τριών παιδιών- μπόρεσε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες. Νοσηλεύτηκε σε κέντρα αποτοξίνωσης, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τις καταστροφικές του συνήθειες. Βρέθηκε νεκρός στις 2 Φεβρουαρίου 2014 στο διαμέρισμα που διατηρούσε στο Γουέστ Βίλατζ του Μανχάταν με μια σύριγγα στο χέρι. Ήταν μόλις 46 ετών.

  • ΧΙΘ ΛΕΤΖΕΡ

Θα τον θυμόμαστε πάντα ως Τζόκερ στον «Σκοτεινό Ιππότη», τη δεύτερη ταινία στην τριλογία του Μπάτμαν με σκηνοθέτη τον Κρίστοφερ Νόλαν, για την οποία του απονεμήθηκε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου μετά θάνατον.

Η καριέρα του Λέτζερ είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές , αλλά μια σειρά αποτυχημένων ταινιών τον έριξε στα αζήτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Φεστιβάλ Βενετίας ο Aυστραλός ηθοποιός έκανε ένα απερίγραπτο τριπλό come back : οι παρανοϊκοί «Αδελφοί Γκριμ» του Τέρι Γκίλιαμ (όπου υποδύθηκε τον Γιάκομπ Γκριμ), ο «Καζανόβας» του Σουηδού Λάσε Χάλστρομ και βέβαια «Το Μυστικό του Βrokeback Μountain» του Ταϊβανού Ανγκ Λι, σήμαναν την ανάσταση του Λέτζερ και τον έφεραν και πάλι στο φως.

Oι δυσκολίες, οικονομικές και ψυχολογικές, που είχε περάσει είχαν επιβαρύνει τον ευαίσθητο χαρακτήρα του. Όταν ο Νόλαν τον επέλεξε γα τον ρόλο του Τζόκερ δεν μπορούσε μάλλον να φανταστεί ότι αυτό θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αυτός ο ρόλος στάθηκε η αρχή του τέλους για τον άτυχο ηθοποιό. Επειδή δεν ήθελε να θυμίζει τον Τζακ Νίκολσον, που είχε ερμηνεύσει τον ίδιο ρόλο χρόνια πριν, ο Λέτζερ εφηύρε μόνος του το μακιγιάζ του Τζόκερ καθώς και όλες τις κινήσεις και τα τικ του ψυχοπαθούς ήρωα. Οι φίλοι του ισχυρίζονται πως είχε κλειστεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου έναν μήνα, μελετώντας το ρόλο του εμμονικά κι αυτό επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία του. Το αποτέλεσμα ήταν να εθιστεί στα χάπια.

Στο ημερολόγιο που κρατούσε την περίοδο που δούλευε στην ταινία, είχε γράψει στην τελευταία σελίδα «Αντίο», κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι έτσι προοικονομούσε το θάνατό του. Αν και υπάρχουν πολλά σενάρια γύρω από το τραγικό του τέλος- έφυγε μόλις στα 28 του χρόνια- η επίσημη ανακοίνωση είναι ότι πρόκειται γα ατύχημα κι όχι για αυτοκτονία. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη Τύπου είχε πει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν πάρει υπνωτικά και γι’ αυτό εικάζεται πως είναι πιθανό να έκανε λάθος στη δόση.

  • ΡΙΒΕΡ ΦΟΙΝΙΞ

Είχε αναμφισβήτητα το πιο αγγελικό πρόσωπο στην ιστορία του κινηματογράφου. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 θεωρήθηκε το πιο δυνατό χαρτί του Χόλυγουντ. Όλα έδειχναν πως ο Ρίβερ είχε μπροστά του μια τεράστια καριέρα.

Οι γονείς του ήταν μέλη της αίρεσης « Τα παιδιά του θεού». Εκεί ο μικρός Ρίβερ ( το όνομα του σημαίνει ποτάμι) έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε για να προσελκύσει πιστούς. Από τότε έγινε εμφανές ότι αυτό το παιδί είχε ταλέντο. Αργότερα όταν θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη , το όμορφο παρουσιαστικό του τραβάει σαν μαγνήτης τους πάντες. Το 1986 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Στάσου Πλάι μου», εντυπωσιάζοντας τους κριτικούς με την ωριμότητά του.

Από παιδί-θαύμα γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε έναν νεαρό και πολλά υποσχόμενο ζεν πρεμιέ. Αρχικά συνεργάζεται με σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο Σίντνεϊ Πουατιέ και ο Χάρισον Φορντ. Όλοι οι σκηνοθέτες τον ήθελαν γιατί συνδύαζε ποιότητα και εμπορικότητα, μιας και ο γυναικείος πληθυσμός παραληρούσε για τον νεαρό καρδιοκατακτητή. Παρά την επιτυχία που γνώρισε, εκείνος διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Αντιμετώπιζε πάντα με ευγένεια τους δημοσιογράφους, μιλούσε αργά και ήρεμα, άλλα ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε να μην δίνει ποτέ συνεντεύξεις.

Το 1991 πρωταγωνιστεί στην ταινία «Το Δικό μου Αϊντάχο», όπου υποδυόταν έναν νεαρό που μένει στο δρόμο και προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες για να επιβιώσει. Η ταινία ήταν επανασταστική για την εποχή, καθώς είχε πολλά ομοφυλοφυλικά στοιχεία που σόκαραν την κοινωνία του ’90. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Φοίνιξ είχε γίνει ένα με το ρόλο. Έβγαινε σε κλαμπ μέχρι το πρωί, τριγύριζε μόνος του σε κακόφημους δρόμους, ενώ έπλενε σπάνια τα ρούχα του, για να καταλάβει πώς είναι τη ζωή ενός άστεγου. Άρχισε να παίρνει ηρωίνη, αν και πολλές φορές στο παρελθόν είχε καταδικάσει δημόσια τη χρήση ναρκωτικών.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1993, ο Ρίβερ που ήταν μόλις 23 ετών, μαζί με τον αδερφό του Χοακίν και την τότε σύντροφό του, την ηθοποιό Σαμάνθα Μάτις, πήγαν στο Viper Room του φίλου του Τζόνι Ντεπ. Θα παρακολουθούσαν μια συναυλία των Red Hot Chili Peppers. Η συναυλία τελικά δεν έγινε, όμως ο Ρίβερ έμεινε όλη τη νύχτα στο μαγαζί , πίνοντας και χορεύοντας έξαλλα. Κάποια στιγμή, έκπληκτοι οι θαμώνες τον είδαν να χλομιάζει και να σωριάζεται στο πάτωμα. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο, ήταν ήδη πολύ αργά. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, είχε καταναλώσει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, φαρμάκων και αλκοόλ που του προκάλεσαν καρδιακή προσβολή.

Μετά το θάνατό του, οι γονείς του έμπλεξαν σε μια απίστευτη δικαστική περιπέτεια με τις εταιρείες παραγωγής των δύο τελευταίων ταινιών του. Ο λόγος ήταν πως ο Ρίβερ είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών και με το θάνατό του έχασαν αρκετά χρήματα. Τελικά η οικογένειά του δικαιώθηκε και δεν χρειάστηκε να πληρώσει, όμως αυτό δεν μπόρεσε να απαλύνει τον πόνο για την απώλεια του παιδιού τους.

  • ΠΟΛ ΓΟΥΟΚΕΡ

Ξεκίνησε την καριέρα του ερμηνεύοντας μικρούς ρόλους σε αρκετά τηλεοπτικά σόου, αλλά και σε εφηβικές ταινίες, κερδίζοντας το νεανικό κοινό. Ωστόσο, διεθνώς έγινε διάσημος το 2001, όταν υποδύθηκε τον Μπράιαν ο’ Κόννορ, έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας οι «Μαχητές των Δρόμων». Με τα μπλε μάτια και το ατσάλινο βλέμμα του, γρήγορα έγινε το νέο ίνδαλμα του Χόλυγουντ.

Ο Γουόκερ λάτρευε την ταχύτητα όχι μόνο στις ταινίες, αλλά και στην προσωπική του ζωή. Μάλιστα το 2008 είχε ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή του, που τότε δεν στάθηκε μοιραίο.

Έκανε πάρα πολλές φιλανθρωπίες και λέγεται πως κάποτε είχε δώσει 9 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα μονόπετρο στην αρραβωνιαστικιά ενός Αμερικανού στρατιώτη, που δεν είχε χρήματα να κάνει πρόταση γάμου στην αγαπημένη του.

Είχε μια κόρη που λάτρευε και πολλοί ισχυρίζονται πως σκόπευε να εγκαταλείψει την καριέρα του για να της αφοσιωθεί. Άλλωστε ο λαμπερός κόσμος του Χόλυγουντ δεν ήταν ποτέ του γούστου του.

Το 2013 οι συνάδελφοί του και οι θαυμαστές του συγκλονίστηκαν όταν ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η κόκκινη Πόρσε που οδηγούσε ο καλύτερος του φίλος βγήκε εκτός ελέγχου και τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα το χαμό και των δύο. Θα πήγαιναν μαζί σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Οι θεωρίες συνομωσίας λένε ότι ο Γουόκερ ήξερε πολλά και ύποπτα για αυτούς που κρύβονταν πίσω από τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τα οποία σκόπευε να αποκαλύψει και ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο: κάποιος τους είχε κόψει τα φρένα. Άλλοι θεωρούν πως το ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε για τους πληγέντες στις Φιλιππίνες από το σφοδρό χτύπημα του τυφώνα Hayan, θα αποκάλυπτε ότι τα φάρμακα που είχαν σταλεί στη χώρα από παγκόσμιες οργανώσεις, θα επέφεραν στείρωση του πληθυσμού, γι’ αυτό προσπάθησαν να του κλείσουν το στόμα. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχτηκε. Παρ’ όλα αυτά, η κόρη του κέρδισε τη δίκη κατά του αποθανόντος φίλου του πατέρα της και αποζημιώθηκε μετά από διακανονισμούς με δέκα εκατομμύρια δολάρια.

 

bovary


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.