thesaloniki-fesi-708

Γεμάτος… τρύπες είναι ο «κουμπαράς» του κράτους, καθώς την ώρα που το ΓΛΚ «σπρώχνει» εκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση των 1,9 δισ. ευρώ, νέες οφειλές δημιουργούνται, «ακυρώνοντας» στην πράξη την επιδιωκόμενη αποσυμπίεση στην αγορά.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι πραγματικά αποκαλυπτικά. Τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες ανήλθαν στα 5,534 δις ευρώ, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιούνιο. Αν τα στοιχεία ήταν μόνο αυτά, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για αργή έστω αποπληρωμή των κρατικών χρεών στην ιδιωτική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι τον ίδιο μήνα είχαν δοθεί από το ΓΛΚ περίπου 1 δις ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον Αύγουστο η εξόφληση ανέβηκε στα περίπου 1,6 δις ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί το Δημόσιο να πληρώνει- με καθυστέρηση- αλλά την ίδια ώρα εξακολουθεί να «φεσώνει» κάποιους άλλους. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 12 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 18 εκατ. ευρώ.

Μείζον εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα και με τις επιστροφές φόρων, ειδικά των φόρων εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τον Ιούλιο έφτασαν συνολικά στα 1,356 δις ευρώ από 1,311 δις ευρώ τον Ιούνιο, εκ των οποίων τα 1,031 δις ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρου εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η «τρύπα» στα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού συγκρατήθηκε στα 65 εκατ. ευρώ, επειδή «φρέναραν» οι επιστροφές φόρων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η εικόνα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά στην εκταμίευση του μέρους της δεύτερης υποδόσης (1,7 δις ευρώ), η οποία έχει ως προαπαιτούμενο την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου.

 

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.