tentogloy miltosΣε μία περίοδο που όλα τα 18χρονα Ελληνόπουλα που ξεχωρίζουν στον αθλητισμό αναζητούν απελπισμένα μία υποτροφία από αμερικάνικο πανεπιστήμιο για να αλλάξει η ζωή τους, ο Μίλτος Τεντόγλου έρχεται να γίνει ο μοναδικός που λέει όχι σε μία υποτροφία και μάλιστα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.


Ο 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στο άλμα σε μήκος, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει ο ελληνικός αθλητισμός, είναι ο συνεχιστής ενός Γκατσιούδη, ενός Κεντέρη, ενός Φιλιππίδη. Όμως δεν είναι διατεθιμένος στα 18 του χρόνια να αποχωριστεί την Ελλάδα και να κυνηγήσει ένα όνειρο που πολλοί έχουν αλλά όπως προκύπτει όχι ο ίδιος.

Έτσι η απόφαση που πήρε είναι να κατέβει στην Αθήνα και να δοκιμάσει εκεί την τύχη του συνδιάζοντας σπουδές στην πληροφορική αλλά και μία νέα προπονητική σχέση, η οποία όμως ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι και με ποιόν. Ούτε καν ο ίδιος φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάτι.

Η κάθοδος Παπανίκου στην Αθήνα αποκλείστηκε καθώς ο ίδιος ο προπονητής ήταν αρνητικός, επιλέγοντας να μείνει στα Γρεβενά για να αναδείξει το νέο Τεντόγλου, τη νέα Ζάκκα, τη νέα Κουτσαλιάρη. Κρίμα για την ομοσπονδία που στο πρόσωπό του είδε τον κορυφαίο προπονητή αλμάτων της νέας εποχής.

Συνεργασία του Τεντόγλου με Πομάσκι ή Βασιλικό δεν προβλέπεται για διαφορετικούς και ευνόητους λόγους, ενώ ούτε ο Κουτσογιαννόπουλος που μάλιστα ζήτησε και επίσημα από τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ να τον αναλάβει, μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο μετά από 20 χρόνια προπονητικής αδράνειας.

Άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στην Αθήνα είναι του Θανάση Σιούντρη, της Σοφίας Μπακατσάκη και του Δημήτρη Δαμασκηνού, ο οποίος είναι και ο πιο δραστήριος με παραγωγή νέων αθλητών τα τελευταία χρόνια αλλά και πιο άπειρος στον υψηλό αθλητισμό.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η λύση της Θεσσαλονίκης δεν ήταν και τόσο ελκυστική για τον Τεντόγλου αν και θα μπορούσε. Τα ονόματα των Δημήτρη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Τσιφτσόγλου, Μάκη Πάντου, δεν του έκαναν κάποια αίσθηση κι έτσι η Αθήνα επικράτησε στις σκέψεις του. Μένει να δούμε και ποιός προπονητής θα επικρατήσει.


Το δίλημμα της Κουτσαλιάρη

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗ STAR-FM 2Μέχρι σήμερα το έργο Παπανίκου στα Γρεβενά για τον πολύ κόσμο είναι γνωστό λόγω της ανάδειξης της κορυφαίας Eλληνίδας άλτριας του ύψους Ιωάννας Ζάκκα και του κορυφαίου Έλληνα άλτη του μήκους Μίλτου Τεντόγλου, όμως υπάρχει και τρίτη αθλήτρια που πρόλαβε και ανέδειξε ο κορυφαίος βάση έργου Έλληνας προπονητής αλμάτων, στο πιο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον (λόγω υποδομών) που θα μπορούσε να υπάρχει όπως αυτό των Γρεβενών.

Πρόκειται για την Ελένη Κουτσαλιάρη, την 18χρονη άλτρια του μήκους που με 6.19μ. από το 2015 έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον, τις οποίες όλοι πιστεύουν πως μπορεί να μετουσιώσει σε κάποια διεθνή διάκριση, αρκεί βέβαια να βρεθεί και στα κατάλληλα χέρια.

Το σίγουρο είναι πως η νέα της βάση σε αντίθεση με την Ζάκκα και τον Τεντόγλου που επέλεξαν Αθήνα, θα είναι η Θεσσαλονίκη, αν και πρώτα θα πρέπει να βρει λύση με την σχολή της που είναι στα Τρίκαλα…
Το ερωτηματικό είναι ο προπονητής που θα την αναλάβει και παρότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η εισήγηση του πλέον κατάλληλου ανθρώπου να έχει άποψη, του εθνικού προπονητή της κατηγορίας Ε-Ν, είναι να πάει στο γκρούπ του Μάκη Πάντου που γυμνάζει και την Κολοκυθά και θα είναι πάρα πολύ καλό για την εξέλιξη των δύο κοριτσιών, παρέμβαση τρίτων για να εξυπηρετηθούν και άλλοι σκοποί, φαίνεται να οδηγεί την Κουτσαλιάρη στον Κώστα Χήτα, ένα εξαιρετικό προπονητή που έχει κάνει σπουδαίο έργο στην Πυγμή Ευόσμου.

Ο Χήτας έχει να παρουσιάσει πολύ καλή δουλειά και θα έπρεπε να είναι και ομοσπονδιακός προπονητής του ΣΕΓΑΣ για τα 200μ., τα 400μ. , τα 400μ. εμπόδια, όπως επίσης θα πρέπει να αναλάβει αντί της Κουτσαλιάρη εξελίξιμους αθλητές όπως ο Παππάς, η Κιάφα, κλπ. Όμως να μπει δυνατά και στα άλματα ίσως να μην έχει την πολυτέλεια να το υποστεί ο ελληνικός στίβος, γιατί θα στερηθεί έναν από τους ελάχιστους ικανούς συνεχιστές του έργου του Πλούταρχου Σαρασλανίδη στα συγκεκριμένα αγωνίσματα (200μ., 400μ., 400μ. εμπόδια) που ο Χήτας έχει εξειδίκευση και παρουσιάσει σημαντικό έργο.

Φυσικά τον τελευταίο λόγο τον έχει η ίδια η αθλήτρια, η Κουτσαλιάρη, η οποία μπορεί απο μόνη της να πάρει όποια απόφαση κρίνει ως καλύτερη γι αυτήν και την εξέλιξή της, μένοντας μακριά από μικροπολιτικές και εξυπηρετήσεις που θα βοηθήσουν άλλους όχι όμως την ίδια και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της αθλητικής της καριέρας, γιατί την υπόθεση προπονητής δεν πρέπει να την παίρνει κανείς επιπόλαια και σίγουρα αφορά περισσότερο από όλους τους ίδιους τους αθλητές και όχι τρίτους.

ΥΓ Πρός αποφυγή παρεξηγήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων, το Sportsfeed δεν έχει την παραμικρή επαφή και σχέση τόσο με τον Κώστα Χήτα όσο και με τον Μάκη Πάντο, απλά κάνει ρεπορτάζ και καταγράφει γεγονότα που ενδεχομένως ούτε η ίδια η αθλήτρια να γνωρίζει, καθώς ως γνωστόν οι μικροπολιτικές και μικροεξυπηρετήσεις στον ελληνικό αθλητισμό είναι βασική αρχή επιβίωσης κάποιων, αλλά συνήθως σε βάρος της εξέλιξης και διάκρισης των αθλητών που δυστυχώς στα 18 και 19 δεν έχουν την γνώση και την ωριμότητα να κατανοήσουν τι συμβαίνει και όταν φτάσουν στα 28 και 29 και το ανακαλύψουν είναι πλέον αργά να γυρίσουν το χρόνο πίσω…

Tου Θανάση Νικολάου
nikolaou@sportsfeed.gr follow me @ThanNikolaou

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.