vaccination-708

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος φυματίωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, δήλωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, σχολιάζοντας καταγγελία του εκτελεστικού γραμματέα της (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρου Κετικίδη, ότι 15 εργαζόμενοι κλινικής μεγάλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκης είχαν θετική δερμοαντίδραση σε Μantoux.


Ο κ. Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι παθολόγος με ειδικότητα στην λοιμωξιολογία και έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Εμβολιασμών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε :

«Η Mantoux γίνεται σε σχολική ηλικία. Αν είναι αρνητική, τα παιδιά εμβολιάζονται. Αν είναι θετική, τα παιδιά ελέγχονται. Ένας ενήλικος είναι αποδεκτό να έχει θετική Mantoux, ένα παιδί όμως όχι. Η Μantoux γίνεται και στο στρατό. Αν κάποιος ενήλικος έχει θετική Mantoux δεν σημαίνει ότι νοσεί. Μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει σε κάποια στιγμή της ζωής ή να έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης χωρίς να νοσήσει και να έχει θετική Mantoux. Ανησυχία εμπνέει όταν είναι έντονα θετικό οπότε πρέπει να γίνει ακτινογραφία θώρακα. Δηλαδή υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διάγνωση και θεραπεία».

Στην ερώτηση αν είναι φυσικό το προσωπικό νοσοκομείου να είναι θετικό σε φυματινοαντίδραση Mantoux, ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε ότι είναι τόσο φυσικό όσο φυσικό είναι και στους υπόλοιπους πολίτες να έχουν κολλήσει ή να έχουν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.

«Στα νοσοκομεία οι ασθενείς με ενεργό φυματίωση μπαίνουν σε απομόνωση και μένουν στο θάλαμο για 10 μέρες. Φυματίωση μπορούν να μεταδώσουν όσοι έχουν ανοιχτό σπήλαιο στους πνεύμονες. Αν δεν έχουν, δεν την μεταδίδουν. Αν ξεκινήσουν θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης», εξήγησε ο κ. Πλωμαρίτης.

Στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εμβολιάζονται, ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμών στα νοσοκομεία και ότι κατά καιρούς γίνονται εμβολιασμοί για την γρίπη και για τις ηπατίτιδες Α και Β. «Υπάρχει αντίσταση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στους εμβολιασμούς. Δεν προσέρχονται για να εμβολιαστούν. Από την εικόνα που έχω αποκομίσει από την εποχή που ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Εμβολιασμών μπορώ να σας πω ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μονοψήφιο», προσέθεσε ο κ. Πλωμαρίτης.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την φυματίωση καθώς και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως, και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο, μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν “λανθάνουσα φυματική λοίμωξη”. Προσοχή: Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.

Η απάντηση που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ερώτημα “πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί;” είναι η εξής: “Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες. Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ. Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.