pomida-ayth-708

Σε δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα που ουδείς θα ενδιαφέρεται να κληρονομήσει οδηγεί η υποχρέωση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς.

Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους.

«Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος,  θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στην σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς.

Αυτό θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να «ρημάξει» κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς.»

Πλήγμα και για τις επιχειρήσεις

Σημειώνεται ακόμη ότι η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επισύναψή της σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας. Αυτό, τη στιγμή που με νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας επιχειρείται η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων με κατάργηση δικαιολογητικών και εγκρίσεων.

Τέλη 20ετίας

Στην ίδια επιστολή η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υπογραμμίζει ότι με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ. Και τονίζει ότι με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου!

Αναφορικά εξάλλου με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» επισημαίνεται ότι αποτελεί «ελληνική πατέντα» που επιβάλει τον επανέλεγχο όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς.

«Δεν μπορεί τα εκατομμύρια ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της χώρας, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή και βάρβαρο από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη υπάρχουν», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ.

 

 

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.