ΣΕΙΣΜΟΣ 15Όσο η ζωή εξελίσσεται και φαινόμενα σημαντικά εμφανίζονται στην πράξη αξίζει να δει κανείς και να συγκρίνει πολιτικές αποφάσεις που δοκιμάστηκαν στην εφαρμογή τους και απέδειξαν περίτρανα την ορθότητα των επιλογών αυτών που τις είχαν σχεδιάσει.

Μένουμε εμβρόντητοι στις οθόνες των τηλεοράσεων από τον καταστρεπτικό σεισμό της Ιταλίας που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και σκόρπισε το θάνατο σε εκατοντάδες κατοίκους. Ο εγκέλαδος είχε προειδοποιήσει όταν πριν από λίγα χρόνια είχε ξανακτυπήσει στην ίδια γεωγραφική περιοχή στα Απέννινα όρη και τότε η γειτονική μας χώρα είχε θρηνήσει και πάλι εκατοντάδες θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας παρότι είχαν την επιστημονική ενημέρωση για την σεισμικότητα της περιοχής δεν έλαβαν προληπτικά μέτρα και έτσι το καταστρεπτικό φαινόμενο εμφανίστηκε πάλι με μεγαλύτερες καταστροφές και πιο πολλά θύματα.

Έρχομαι, έτσι, να συγκρίνω την πολιτική που εφαρμόσαμε στα Γρεβενά σε αντιπαράθεση με αυτήν της Ιταλίας, διότι στον τόπο μας, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να θρηνήσουμε θύματα που να μας αναγκάσουν να πάρουμε γενναία και αποφασιστικά μέτρα για το μέλλον. Την σκέψη μου εξέφρασα ως Βουλευτής του Νομού, τότε, στις συσκέψεις στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την πολιτική αντισεισμικής προστασίας του Νομού ως πρόληψη για το μέλλον γιατί την επόμενη φορά αν ο μη γέννειτω ο σεισμός δεν ερχόταν Σάββατο μεσημέρι 12 παρά δέκα θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα κάτι που, δυστυχώς, συνέβη στην Ιταλία.

Η σκέψη και η πρόταση μου με επιστημονική τεκμηρίωση έγινε δεκτή από τον τότε Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου και έτσι θεσπίστηκε για πρώτη φορά η πολιτική των «ΕΥΤΕΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» για να γκρεμίσουμε όλα τα παλιά κτίρια σε όλο τον Νομό και να κατασκευάσουμε στη θέση τους σύγχρονα αντισεισμικά σπίτια.

Καταλήγοντας τονίζω για ακόμη μια φορά πως η πολιτική της προστασίας του Νομού ήταν πρωτοποριακή για τα παγκόσμια σεισμικά χρονικά και ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΣ.

Μετά τιμής

Κυριάκος Ταταρίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.