Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Γρεβενών: “Κάτι που θρυμματίζεται” (εικόνες)

30 Αυγούστου, 2016 by Χρήστος Μίμης

dhkΠραγματοποιήσαμε την δράση με θέμα “κάτι που θρυμματίζεται” όπου με έντονο ενδιαφέρον δήλωσαν συμμετοχή 18 παιδιά.

Ο φυσικός Συμεών Καραγιάννης ζήτησε από τα παιδιά να διαβάσουν το φάκελο της ημέρας και η συζήτηση ξεκίνησε, με το ποια υλικά είναι μαλακά και ποια σκληρά. Για το διαμάντι που είναι ένα από τα σκληρότερα υλικά που μπορούμε να βρούμε στη φύση. Γιατί κάποια υλικά παρουσιάζουν αντοχή και άλλα όχι. Μάθαμε αν η θερμοκρασία επηρεάζει την αντοχή των υλικών. Μπορούμε να θρυμματίσουμε τον πάγο αλλά όχι το νερό και τους υδρατμούς.Τι συμβαίνει στη στερεή φάση του νερού που τη διαφοροποιεί από τηνυγρή και την αέρια;

dhk 2
Στη συνέχεια ο Συμεών για να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που ειπώθηκαν έκανε το πρώτο πείραμα για να απαντήσει στην ερώτηση πόσο εύθραυστο είναι το αυγό;Δοκιμάσαμε την αντοχή τεσσάρων αυγών και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Είναι το σχήμα τους τέτοιο που τα καθιστά ικανά να αντέξουν το βάρος αρκετών βιβλίων.

Στο δεύτερο πείραμα αναμείξαμε αλεύρι καλαμποκιού με νερό κατασκευάζοντας μία ιδιαίτερη κατηγορία υγρών τα μη-νευτόνια. Όταν βυθίσαμε το χέρι μας αργά στο μίγμα, συμπεριφέρθηκε σαν κοινό ρευστό υγρό. Όταν όμως το χτυπήσαμε με δύναμη, απέκτησε τον χαρακτήρα στερεού! Τι είναι αυτό που απέτρεψε το μίγμα μας από το να πιτσιλίσει όταν το χτυπήσαμε; Η φυσική έχει τις απαντήσεις και σ αυτό το ερώτημα και σε πολλά ακόμα!!

Οι φίλοι μας συμμετέχοντας πολύ ενεργά απόλαυσαν και χάρηκαν πραγματικά την παρουσίαση και την εκτέλεση των πειραμάτων.
dhk 22
Ευχαριστούμε θερμά τον Συμεών για την πολύτιμη προσφορά του στην υλοποίηση της δράσης , αλλά και την διάθεση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν.

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2016 at 18:02 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply