Tου Τάκη Πουρναράκη
gp f1

O Γερμανός έκανε έναν υγιεινό περίπατο στο οροπέδιο των Αρδεννών και πήρε μια πολύ σημαντική ψυχολογικά νίκη διακόπτοντας το σερί του Χάμιλτον.

Το Σπα υποδέχτηκε ομάδες και οδηγούς με καλό καιρό θερμοκρασία οδοστρώματος στους 36 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία αέρα στους 26 βαθμών Κελσίου. Οι κερκίδες ήταν κατάμεστες, ιδανικές συνθήκες για έναν καλό αγώνα.


H εκκίνηση του Βελγικού GP έκρυβε δράμα για τις Ferrari καθώς ο Vettel χτύπησε το Raikkonen, ο οποίος έπεσε πάνω στο Verstappen. Βλέποντας όλα τα replay δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Vettel που βρίσκεται στην εξωτερική έχει κάνει λάθος στρίβοντας περισσότερο απ’ ότι ήταν δυνατόν. Πιθανόν να υπολόγισε πως ο Κίμι θα μπει πιο μέσα καθώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Verstappen που είχε εκκινήσει αργά θα βουτήξει στην εσωτερική. Ο Raikkonen δεν έστριψε περισσότερο και ο Vettel τον κοπάνησε. Σ’ ένα αγωνιστικό – όπως το θεώρησαν οι αγωνοδίκες συμβάν – προσωπικά βλέπουμε ως πρωταίτιο το Vettel καθώς απ’ αυτόν ξεκίνησαν όλα. Η σύγκρουση των δυο Ferrari είχε ως αποτέλεσμα αυτή του Raikkonen που ήταν ανάμεσα σε Vettel και Verstappen να αναπηδήσει προς τα δεξιά και να χτυπήσει την αεροτομή της Red Bull. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν εκτός διεκδίκησης θέσης στο βάθρο και οι τρεις τους καθώς  τα μονοθέσια χρειάστηκαν επισκευές.

28 8dr1
Τα θραύσματα από τη Ferrari του Raikkonen είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί
εκτός ο Sainz λόγω κλαταρίσματος ενώ ο Button εγκατέλειψε όταν τον χτύπησε από πίσω ο Wehrlein (φωτ.).

28 8dr2
Ο αγώνας διεκόπη στον 7ο γύρο όταν ο Magnussen πάτησε άτσαλα
στο αριστερό κερμπ στην Eau Rouge και έχασε το πίσω μέρος της Renault με περισσότερο από 250km/h. Το κίτρινο μονοθέσιο ακυβέρνητο, χτύπησε με σφοδρότητα στα προστατευτικά ελαστικά με το πίσω μέρος. Ευτυχώς ο νεαρός Δανός βγήκε χωρίς να χρειαστεί βοήθεια. Μεταφέρθηκε για εξετάσεις όπως γίνεται πάντα όταν ο οδηγός δεχτεί υψηλές τιμές επιβράδυνσης στο ιατρείο της πίστας. Εκεί βρήκαν ότι είχε ένα κόψιμο στον αστράγαλο και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για περισσότερες εξετάσεις ρουτίνας. Ο αλυτάρχης του αγώνα έβγαλε κόκκινη σημαία και ο αγώνας σταμάτησε μέχρι να τοποθετηθούν εκ νέου στην προβλεπόμενη θέση τα προστατευτικά ελαστικά σ’ αυτό το πολύ δύσκολο σημείο.

Με όλα αυτά τα συμβάντα ο Hamilton βρέθηκε στην 5η θέση από την 21η που εκκινούσε και όλα έδειχναν πως θα μπορούσε να διεκδικήσει βάθρο.
28 8dr3
Όταν ξεκίνησε εκ νέου ο αγώνας o Raikkonen
ήταν πίσω από το Verstappen σε μια μάχη εκτός βαθμών. Προσπάθησε να τον περάσει στα φρένα ακούμπησαν στη Les Combes (φωτ.) ο Φινλανδός πάτησε εκτός πίστας βρέθηκε μπροστά και υποχρεώθηκε να δώσει ξανά πίσω τη θέση. Δεν του άρεσε όμως αυτό και διαμαρτυρήθηκε στους μηχανικούς της Ferrari . Συνέχισε να πιέζει μέχρι που ο Verstappen μπήκε στα πιτ για αλλαγή ελαστικών.

Großer Preis von Belgien 2016, Samstag

Πιο μπροστά ο Hamilton πέρασε τον Alonso και τον Hulkenberg ανεβαίνοντας 3ος. Ο Raikkonen χτύπησε στη Les Combes και με το Grosjean σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στη βαθμολογούμενη δεκάδα.
Από τη στιγμή που φάνηκε να εξασφαλίζει θέση στο βάθρο ο Hamilton δεν έδειξε διάθεση να πιέσει για τη νίκη. Στον 20στο γύρο του αγώνα σε σύνολο 44 ο Βρετανός με τη μαλακή γόμα γύριζε στον ίδιο ρυθμό με το Γερμανό teammate του που φορούσε τη μέση γόμα. Ήταν σαφές πως ο Hamilton είχε επικεντρώσει την προσοχή του στη διεκδίκηση της 2ης θέσης από το Ricciardo. O Βρετανός διαμαρτυρήθηκε ότι γλιστρούσε μετά από 11 γύρους με τη μαλακή γόμα, μπήκε την άλλαξε και έβαλε πάλι μαλακή. Έτσι έπεσε στην 9η θέση καθώς καθυστέρησαν οι μηχανικοί να απελευθερώσουν το μονοθέσιο από τα πιτ.

Αμέσως ο Rosberg πήρε εντολή να πιέσει όσο μπορούσε για να εξασφαλίσει ότι δε θα χάσει έδαφος. Τελικά τόσο αυτός όσο και ο Ricciardo μπήκαν έβαλαν τη μέση γόμα και ήταν σαφές ότι μ’ αυτή θα πάνε ως το τέλος. Ο Hamilton που είχε τη μαλακή γόμα μείωσε την απόσταση από το Ricciardo αλλά ήταν σαφές ότι θα χρειάζονταν και άλλο πιτ στοπ. Όντως το πραγματοποίησε στον 33ο γύρο όπου έβαλε τη μέση γόμα. Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν αυτή ήταν σωστή επιλογή αλλά από τη Mercedes τον διαβεβαίωσαν πως συμπεριφέρονταν περίφημα στο Rosberg. Με άλλα λόγια “η 3η θέση είναι αρκετή σήμερα”.

Πιο πίσω από τους τρεις εμπλεκόμενους στη σύγκρουση της εκκίνησης ο Vettel μετά από πολλές μάχες και προσπεράσματα ο Γερμανός κατάφερε να πλασαριστεί στην 6η θέση. Την ίδια ώρα ο Raikkonen ήταν μπροστά από το Verstappen στην 10η θέση. Τερμάτισε τελικά 9ος προσπερνώντας τη Williams του Massa.

Για το Rosberg ήταν η 6η του φετινή νίκη και η πρώτη στο Σπα. Η διαφορά του από το Hamilton στη βαθμολογία μειώθηκε στους 9 βαθμούς ενώ απομένουν ακόμη 200 να μοιραστούν σε 8 αγώνες, αρχής γενομένης από το Ιταλικό GP την ερχόμενη Κυριακή (4/9).

Συνολικά η τελική κατάταξη ήταν:

28 8dr5

newsauto

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.