40d50e0ed8eb79758ffed96ea727c8a9_XL

Φορτωμένο με κρυφά «δώρα» για Περιφερειάρχες και Δημάρχους αναρτήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ” για δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν διαγραφές προστίμων για παραβάσεις του νόμου περι εκλογικών δαπανών, “απελευθέρωση” μονιμοποίησης συμβασιούχων αλλά και παύση ποινικών διώξεων κατά δημάρχων που δεν προσκόμισαν στοιχεία για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του νόμου για την διαθεσιμότητα – κινητικότητα.

Ειδικότερα, διαγράφονται, υπό προϋποθέσεις, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε συνδυασμούς, επικεφαλής και υποψηφίους, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, για παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση στοιχείων περί εκλογικών δαπανών όπως υπέρβαση των ορίων χρηματοδότησης, μη εμπρόθεσμη υποβολή στοιχείων, ελλιπής ή αντικανονική σύνταξη των βιβλίων εσόδων-εξόδων κ.ά.

Σε ρύθμιση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι «διαγράφονται από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αφορούν πρόστιμα που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στη Κεντρική Βάση Δεδομένων των άρθρων 9, 10 και 11 του ν. 3870/2010, συνυπολογιζομένων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ν.4147/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 72 του ν. 4257/2014».

Επίσης, άρθρο καλεί τους Δήμους να παραιτηθούν απο ένδικα μέσα – παρά τα όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης” – που χρησιμοποιούσαν κατά προσφυγών συμβασιούχων οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια είτε με προσωρινές διαταγές η ασφαλιστικά μέτρα είτε με πρωτόδικες αποφάσεις αποκτώντας το δικαίωμα να παραμείνουν η να επανέλθουν προσωρινά στην υπηρεσία τους.

Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι προσφεύγοντας στα δικαστήρια πετύχαιναν την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ωστόσο, οι Δήμοι υποχρεωμένοι απο το νόμο του “Καλλικράτη” προχωρούσαν σε εφέσεις με αποτέλεσμα αρκετοί συμβασιούχοι να έχαναν στον Αρειο Πάγο την αρχική ευνοϊκή απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν απο λίγους μήνες, ανάλογη ρύθμιση είχε επιχειρήσει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση στο δημόσιο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης και αφορούσε τους συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου σε όλο το δημόσιο ,αλλά τελικώς αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Με το ίδιο άρθρο χαρακτηρίζονται νόμιμες οι ενέργειες δήμων, οι οποίοι παρανόμως στο παρελθόν και παρά την υποχρέωση για εξάντληση των ένδικων μέσων υπέρ του δημοσίου , δεν τα ασκούσαν με αποτέλεσμα να διώκονται πειθαρχικά , σύμφωνα με νόμο που είχε ψηφιστεί επί Υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ανάμεσά τους οι Δήμοι Αθηναίων,Θεσσαλονίκης ,και πλήθος επαρχιακών Δήμων αλλά και η Περιφέρεια Αττικής οι οποίοι παρανόμησαν και με αποφάσεις Δημοτικών η Περιφερειακών Συμβουλίων (με την έγκριση σχεδόν όλων των δημοτικών η Περιφερειακών παρατάξεων) δεν άσκησαν εφέσεις στα Δικαστήρια κατά Πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν εκατοντάδες συμβασιούχους (κυρίως στην καθαριότητα)με αποτέλεσμα οι συμβάσεις τους να μετατραπούν από έργου η ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Τέλος, με το άρθρο 141 παύει οριστικά η πειθαρχική δίωξη όσων δημοτικών υπαλλήλων και Δημάρχων συμπεριλαμβανομένων, οι οποίοι δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους στους Δήμους τους, στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά παράβαση της παραγράφου (Ζ) της εγκυκλίου Α.Δ.Α. Β4ΣΩΧ-ΗΤΔ/2015, αναγνωριζομένης της μη ιδιοτελούς στάσης τους και της, προς προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στους αντιστοίχους δήμους, εμπράκτως εκφρασθείσας άρνησης συμμόρφωσής τους, στην άνω εγκύκλιο, τυχόν δε ασκηθείσες ή και περαιωθείσες διώξεις και πειθαρχικές διαδικασίες για την αιτία αυτή, θεωρούνται ως μηδέποτε γενόμενες.

 

 

newmoney


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.