suko

Το σύκο αποτελεί το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού –και όχι άδικα- για πολλούς λόγους!

Τα σύκα είναι πλούσια τόσο σε γεύση, με πλούσια υφή και εξαιρετικό άρωμα, όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν πηγή βιταμινών, όπως Α, Β1 και Β2 καιμετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη.

Ας μάθουμε μερικά από αυτά:

Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
Τα σύκα αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

3 σύκα την ημέρα, τη δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα

Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση 3 σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος.

Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους
Η θερινή αυτή απόλαυση είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν ως αρωγός σε μια ισορροπημένη διατροφή και μας βοηθούν στην επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίωνστο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Ακόμη και τα φύλλα της συκιάς κάνουν καλό στην υγεία

Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.

Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;

  • Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
  • Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας
  • Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας
  • Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας
  • Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο

Προσοχή στην κατανάλωση!

Παρά τα οφέλη τους, αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας, ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη.

 

 

clickatlife


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.