epa05511070 Rescue workers in Accumoli, Rieti  Italy, 26 August 2016, two days after the powerful earthquake that killed at least 250 people. Displaced survivors of the 24 August's earthquake in central Italy have occupied some 2,100 of the 3,500 beds made available by the Civil Protection Department, officials said. However the number is on the rise as residents are still fleeing their homes due to continuing tremors hitting the area.  EPA/ROBERTO SALOMONE
epa05511070 Rescue workers in Accumoli, Rieti Italy, 26 August 2016, two days after the powerful earthquake that killed at least 250 people. Displaced survivors of the 24 August’s earthquake in central Italy have occupied some 2,100 of the 3,500 beds made available by the Civil Protection Department, officials said. However the number is on the rise as residents are still fleeing their homes due to continuing tremors hitting the area. EPA/ROBERTO SALOMONE

Αποκάλυψη-βόμβα για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ανέλθει στους 278 ανθρώπους και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια έχουν πλέον εξανεμιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και έγγραφα που παρουσιάζει, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.

«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει ο συντάκτης. Οπως γράφει, οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους».

Κι ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε χθες πως τα περισσότερα κτίσματα ήταν «μεσαιωνικά», όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της L’espresso, τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν τον 20° αιώνα.

«Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα». Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων επηρεάζει την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

 
Αποκάλυψη: Ήξεραν ότι θα αφανιστεί το Αματρίτσε αν γινόταν σεισμός

Αλλον έναν κίνδυνο που επισημαίνει, είναι αυτόν των στενών δρόμων. «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η L’ espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες 
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Ιταλία σβήνουν, την ίδια ώρα που ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 278 και οι επιχειρήσεις διάσωσης σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές σταμάτησαν.

Τρεις ημέρες μετά τη δόνηση που έπληξε την ορεινή καρδιά της χώρας, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι διασώστες και οι εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους και πρόσφυγες, συνεχίζουν να ψάχνουν στο ισοπεδωμένο Αματρίτσε. Όμως κάτω από τα συντρίμμια δεν ακούγονται πλέον φωνές, δεν υπάρχουν ίχνη ζωής…

 
Αποκάλυψη: Ήξεραν ότι θα αφανιστεί το Αματρίτσε αν γινόταν σεισμός

«Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει πίσω ζωντανούς τους φίλους μας αλλά εξακολουθούμε να σκάβουμε γιατί αγνοούνται πολλοί» είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, ο Σέρτζιο Πιρότσι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών.

Σε γειτονικά χωριά, όπως στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο, οι διασώστες αποχώρησαν αφού απεγκλωβίστηκαν όλοι οι κάτοικοι –νεκροί ή ζωντανοί.

Περίπου 40 από τα θύματα θα κηδευτούν αύριο, δημοσία δαπάνη, στη διπλανή πόλη Άσκολι Πιτσένο. Οι αρχές έχουν κηρύξει το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των νεκρών.

Η πρώτη κηδεία ενός θύματος του σεισμού, του 28χρονου Μάρκο Σανταρέλι, έγινε σήμερα στη Ρώμη. «Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την οδύνη του πατέρα που ζει περισσότερο από τα παιδιά του. Ίσως να μην υπάρχουν λόγια» είπε ο πατέρας του, Φίλιπο Σανταρέλι, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Η κηδεία άλλων έξι θυμάτων, μεταξύ των οποίων ενός 8χρονου αγοριού και δύο κοριτσιών ηλικίας 14 και 15 ετών επρόκειτο να γίνει αργά το απόγευμα στη γενέτειρά τους, την Πομέτσια, στα νότια της Ρώμης.

 
Αποκάλυψη: Ήξεραν ότι θα αφανιστεί το Αματρίτσε αν γινόταν σεισμός

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, 388 τραυματίες νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία και οι 40 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμάται ότι περίπου 2.500 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 2009.

Οι επιζώντες που δεν έχουν πού να πάνε κοιμούνται σε μια σειρά από γαλάζιες σκηνές που έστησαν κοντά στα ισοπεδωμένα χωριά τους. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η περιοχή θα ανοικοδομηθεί ξανά, όμως πολλοί ντόπιοι αμφιβάλλουν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. «Φοβάμαι ότι το χωριό μας και τα άλλα απλώς θα σβήσουν. Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν ζουν εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τον χειμώνα οι κοινότητες αυτές είναι σχεδόν έρημες», είπε ο 77χρονος Σαλβατόρε Πετρούτσι από το χωριουδάκι Τρισούνγκα. «Ίσως εμείς να είμαστε οι τελευταίοι που έζησαν στην Τρισούνγκα», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.050 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λόγω των μετασεισμών προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε οικοδομές και σπίτια που είχαν σωθεί από την πρώτη δόνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και μια γέφυρα που οδηγούσε στο Αματρίτσε και η οποία έκλεισε αναγκαστικά σήμερα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της Ιταλίας, ο κύριος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που το Ακούμολι, το χωριό που βρισκόταν εγγύτερα στο επίκεντρο, «βυθίστηκε» κατά 20 εκατοστά.

Σήμερα, στις περισσότερες κοινότητες επικρατούσε σιγή, με τα σπίτια σωριασμένα σε σωρούς ερειπίων, τα υπάρχοντα των κατοίκων εκτεθειμένα σε κοινή θέα ή σκορπισμένα ανάμεσα στα χαλάσματα.

 
Αποκάλυψη: Ήξεραν ότι θα αφανιστεί το Αματρίτσε αν γινόταν σεισμός

«Απομακρύναμε τους τελευταίους νεκρούς που εντοπίσαμε. Δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν μάθουμε ποτέ αν ο αριθμός των αγνοούμενων για τους οποίους είχαμε πληροφόρηση αντιστοιχεί πραγματικά στον αριθμό των ανθρώπων που θάφτηκαν στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης που βοήθησε στις επιχειρήσεις στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

Μεταξύ των νεκρών είναι έξι Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και ένας Αλβανός, κάτοικοι της περιοχής. Σκοτώθηκαν επίσης τρεις Βρετανοί τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες και οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να εξακριβώσουν πόσοι επισκέπτες φιλοξενούνταν εκεί όταν χτύπησε ο σεισμός. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανέφερε ότι αγνοούνται ακόμη 17 Ρουμάνοι υπήκοοι. Η ρουμανική κοινότητα στην Ιταλία είναι μεγάλη και ορισμένα από τα θύματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

loading…

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.