aiginaΠανελλήνιο σοκ από την ανείπωτη τραγωδία στην Αίγινα με τουλάχιστον 4 νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοούμενων και 16 τραυματίες, όταν ταχύπλοο εμβόλισε κυριολεκτικά τουριστικό σκάφος λάντζα.

Από την σφοδρότατη σύγκρουση που οφείλεται σε «εγκληματικό ανθρώπινο λάθος» όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν τέσσερις νεκροί: Τρεις ενήλικες 44 και 58 ετών και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων, καθώς και ένα ανήλικο κορίτσι 5 ετών. Επίσης διεκομίσθηκαν και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

loading…

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Σήμερα, 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 13:20, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους  νεκρούς και τραυματίες.

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων, καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με  πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός). Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή”.

Φωτογραφίες: Aggelos Barai / SOOC

Λίγο μετά τις 15:00 εντοπίστηκε και τέταρτος νεκρός από τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό, εντοπίστηκε σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

Βρατραχάνθρωποι του Λιμενικού, ανέσυραν τη σορό του άτυχου άνδρα, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στη λάντζα επέβαιναν συνολικά -μαζί με τον χειριστή που έχασε τη ζωή του-25 άτομα, εκ των οποίων τα εικοσιένα διασώθηκαν. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και οι επιβαίνοντες του ταχυπλόου

Στο ταχύπλοο που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιός ήταν ο κυβερνήτης.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ έχει συλληφθεί και ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου σκάφους και διενεργείται προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και κυβερνήτης του ταχύπλοου.

Το δυστύχημα συνέβη στο στενό ανάμεσα στο ακρωτήρι της Πέρδικας και τη Μονή, όταν η λάντζα, περίπου 7 μέτρων, η οποία μετέφερε 20 με 25 τουρίστες στη Μονή προκειμένου να κάνουν το μπάνιο τους, εμβολίστηκε από ταχύπλοο.

Κατά πληροφορίες ο καπετάνιος της λάντζας κόρναρε και έκανε ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει το ταχύπλοο κάτι το οποίο όμως δεν επιτεύχθη. Το ταχύπλοο έκοψε στη μέση τη λάντζα με αποτέλεσμα ο καπετάνιος της να σκοτωθεί ακαριαία, ένα παιδί 9 ετών να βρει το θάνατο, όπως και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος εξετάζεται αν είναι ο πατέρας του παιδιού. Μετά τις 15:00 πληροφορίες ανέφερεαν ότι οι δύτες επιχειρούν να ανασύρουν τη σορό ενός ακόμη ανθρώπου.

Ο οδηγός του 8μετρου ταχύπλοου με καμπίνα, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας φέρεται να είπε, σύμφωνα με την efsyn.gr: «Δεν κατάλαβα τι έχει συμβεί, δεν είδα τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα».

Στην κατάθεσή, που έδωσε στους λιμενικούς, ο χειριστής του ταχύπλοου επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο και τον έκανε να χάσει τον έλεγχο του σκάφους.

Εξαιτίας αυτού, όπως είπε, δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί.


Φωτογραφία: saronicmagazine.com

Δρίτσας: Παράλογη συμφορά – Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες

Ως παράλογη συμφορά χαρακτήρισε την τραγωδία στην Αίγινα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας πως, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη.

Οπως ανέφερε οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κάποιων εκ των αγνοουμένων. «Φυσικά οι ευθύνες αναζητούνται να καταγραφούν με όλη την σοβαρότητα και την αυστηρότητα», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας:

«Το πρώτο φυσικά μέλημα πριν από αυτό, είναι η διάσωση όσων ακόμα ενδεχομένως βρίσκονται, εάν και οι ελπίδες έχουν πια εξασθενήσει, αλλά ακόμη οι έρευνες για την εξεύρεση αγνοουμένων συνεχίζονται γιατί δεν έχουμε ακριβή αριθμό, με αντικειμενικό τρόπο, επιβαινόντων στο μικρό σκάφος που μετέφερε τους επιβαίνοντες από την Πέρδικα στην Μονή. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο».
Αναφερόμενος στα θύματα δήλωσε ότι «οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους». Ο υπ. Ναυτιλίας προσέθεσε σε αυστηρό τόνο: «Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Αλλοι κολυμπούσαν, άλλοι είχαν πνιγεί…»

Η εικόνα ήταν τραγική. Άλλοι ήταν μέσα στη θάλασσα, άλλοι κολυμπούσαν και άλλοι είχαν πνιγεί» δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο κ. Δημήτρης Λώλης.

«Αυτούς που είδα εγώ μέσα στο νερό ήταν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μέσα στη θάλασσα» συνέχισε.

«Τους πετάξαμε σωσίβια στη θάλασσα. Όσοι είχαν τις αισθήσεις του προσπαθούσαν να κολυμπήσουν. Όσοι δεν είχαν τις αισθήσεις τους, τους ανεβάσαμε στο σκάφος και τους κάναμε μαλάξεις» περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δυο σκαφών. Όσο για το πώς συνέβη η σύγκρουση ο κ. Λώλης το μοναδικό που είπε ήταν ότι «εμείς ταχύπλοο δεν είδαμε, δεν ξέρουμε που είναι μπορεί στον πάτο της θάλασσας» κατέληξε.

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

Το χρονικό της τραγωδίας 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ταχύπλοο έκοψε στη μέση τη λάντζα στην οποία επέβαιναν 25 άτομα. Ενας ήταν ο χειριστής της και οι 24 επιβάτες, τους οποίους μετέφερε από το ακρωτήρι της Πέρδικας στην Αίγινα στη Μονή προκειμένου να κάνουν μπάνιο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Λιμενικό, φαίνεται το ταχύπλοο που είναι 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα και το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα , να έπεσε με δύναμη πάνω στη λάντζα, να την έκοψε στη μέση και να την ανέτρεψε.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα δρομολόγιο που γίνεται κάθε μισή ώρα, μεταφέροντας συνολικά εκατοντάδες τουρίστες στη Μονή για το μπάνιο τους.

Ο οδηγός του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Αίγινας ενώ δηλώνει πώς «δεν είδα τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα».

Με εμφανή τα σημάδια από τη σύγκρουση με το τουριστικό σκάφος, το μοιραίο ταχύπλοο βρίσκεται στο λιμάνι της Αίγινας.

Ο δημοσιογράφος από το VIMA FM Γιώργος Κακούσης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφίες από το μοιραίο ταχύπλοο.

Ο σκάφος που εμβόλισε και έκοψε στα δύο τη λάντζα έχει σημάδια από τη σύγκρουση στην αριστερή πλευρά της πλώρης του καθώς και στο μπροστινό σημείο της γάστρας.


Φωτογραφία: saronicmagazine.com

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Αίγινας.

Συγκλονιστική μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα που βρέθηκε στην περιοχή: «Αλλοι κολυμπούσαν και άλλοι είχαν πνίγει»

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα για όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, με τη σύγκρουση των δύο σκαφών στην Αίγινα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι.

«Εμείς περιμέναμε να πάμε στη Μονή. Ξαφνικά είδαμε το καΐκι να έχει διαλυθεί. Τρέξαμε κατευθείαν να βγάλουμε τους ανθρώπους. Η εικόνα ήταν τραγική. Άλλοι ήταν μέσα στη θάλασσα, άλλοι κολυμπούσαν και άλλοι είχαν πνιγεί» δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο κ. Δημήτρης Λώλης.

«Αυτούς που είδα εγώ μέσα στο νερό ήταν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μέσα στη θάλασσα» συνέχισε.

«Τους πετάξαμε σωσίβια στη θάλασσα. Όσοι είχαν τις αισθήσεις του προσπαθούσαν να κολυμπήσουν. Όσοι δεν είχαν τις αισθήσεις τους, τους ανεβάσαμε στο σκάφος και τους κάναμε μαλάξεις» περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δυο σκαφών. Όσο για το πώς συνέβη η σύγκρουση ο κ. Λώλης το μοναδικό που είπε ήταν ότι «εμείς ταχύπλοο δεν είδαμε, δεν ξέρουμε που είναι μπορεί στον πάτο της θάλασσας» κατέληξε

Το σημείο που σημειώθηκε η σύγκρουση

ΝΔ: Να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας

Την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα, υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους Νέα Δημοκρατία και Ενωση Κεντρώων.

«Η ναυτική τραγωδία στην θαλάσσια περιοχή της Αίγινας συγκλονίζει κάθε Έλληνα. Απαιτείται οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος», αναφέρει το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει, προσθέτοντας: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες».

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων στην θαλάσσια περιοχή της Αίγινας. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και στους τραυματίες του συμβάντος. Να διερευνηθούν αμέσως τα αίτια της τραγωδίας», δήλωσε.


iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.