ntomates-kalokairi-ilios

Πριν να πακετάρετε το καλάθι του πικ-νικ σας για την παραλία, σημειώστε: ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος σας από τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος, σύμφωνα με την ειδικό, Αλεξιάννα Τριανταφύλλου.

Ελέγξτε αυτόν τον κατάλογο με τα 8 τρόφιμα που καταπολεμούν την ηλιακή ζημιάκαι φροντίστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μερικά από αυτά στη διατροφή σας. Το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει.

1. Ντομάτες
Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να σας προστατεύσει από τις ακτίνες UV. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της βρετανικής δερματολογίας, υγιείς γυναίκες 21-47 ετών κατανάλωναν είτε τέσσερις κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας σε ελαιόλαδο κάθε μέρα για τρεις μήνες ή απλά ελαιόλαδο. Όσες κατανάλωναν την πάστα ντομάτας ήταν περισσότερο προστατευμένες από το ηλιακό έγκαυμα. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας αυτό το καλοκαίρι φροντίστε να καταναλώσετε τις ντομάτες σας.

Τα σπαράγγια πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα μας

2. Σπαράγγια
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Το γεγονός αυτό καθιστά τα σπαράγγια ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που βλάπτουν τα κύτταρα σας. Τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντεπιτεθείτε στις ελεύθερες ρίζες.

3. Κεράσια
Για να πάρετε μελατονίνη, τα κεράσια είναι η καλύτερη επιλογή. Σε γενικές γραμμές είναι μια καλή πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών. Η μελατονίνη βοηθά στηνπροστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Bonus: τα κεράσια έχουν και βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή του κολλαγόνου και την πρόληψη ρυτίδων.

Απαλύνει το ηλιακό έγκαυμα

4. Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει το ηλιακό έγκαυμα σας. Ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και να επισκευάσουν τα σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Αυτό είναι πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων του πράσινου τσαγιού, όπως ο καθαρισμός του δέρματος, η εγρήγορση του μεταβολισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Οι σπόροι κολοκύθας
Περιέχουν ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο με πολλαπλά οφέλη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, βοηθά στην επούλωση πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και το πιο σημαντικό για αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας, πετάξτε μερικούς σπόρους κολοκύθας στη σαλάτα σας ή ανακατέψτε τα με σταφίδες και κομματάκια σοκολάτας για ένα σπιτικό σνακ.

Ρόδι στη σαλάτα για έξτρα πολυφαινόλες

6. Ρόδι
Είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντι-φλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Δοκιμάστε να ρίξετε σπόρους ροδιού στη σαλάτα σας, ειδικά αν έχετε φτιάξει αυτή με τους σπόρους κολοκύθας, για να πάρετε διπλά οφέλη.

7. Γλυκοπατάτες
Οι ελεύθερες ρίζες λειτουργούν με δύο τρόπους. Μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο εσωτερικό του σώματος σας, καθώς και τα κύτταρα του δέρματος. Τααντιοξειδωτικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντεπιτεθούν στις ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σταματήσει τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μην καταναλώνετε γλυκοπατάτες μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή τους.

Κι όμως, συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος

8. Μαύρη σοκολάτα
Περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματός σας, στην οξυγόνωση και στην αύξηση της ροής του αίματος. Επίσης, τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους βλάβης του δέρματος και κυρίως από ηλιακά εγκαύματα.

clickatlife


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.