Αναβαθμίζεται το σύστημα υγείας στα Γρεβενά

aruruskophshΗ Τετάρτη (10 Αυγούστου 2016), θα πρέπει να θεωρείται πλέον ημέρα ορόσημο για τις ιατρικές παροχές του Νοσοκομείου Γρεβενών, αφού πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, αρθροσκόπηση στα Γρεβενά, μετά από πολλά χρόνια.

Μετά την τελευταία επάνδρωση σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, ήταν θέμα χρόνου για να τεθεί σε λειτουργία ο «αρθροσκοπικός πύργος», ο οποίος ήδη υπήρχε στα Γρεβενά, και να δίδεται πλέον η δυνατότητα σε νεαρούς κυρίως ασθενείς αλλά και αθλητές, να μπορούν να εγχειριστούν με αυτή την μέθοδο στα Γρεβενά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλα Ιατρικά κέντρα μεγάλων πόλεων.

Μία νέα εποχή για το Νοσοκομείο Γρεβενών ξεκίνησε. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Star-fm.gr, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται κι άλλες αρθροσκοπήσεις.

Τι είναι η αρθροσκόπηση
Η αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα μικρό τηλεσκόπιο εισέρχεται μέσω μιας μικρής τομής δέρματος (5-7 mm) μέσα στην άρθρωση (γόνατο, ώμος, ποδοκνημική, ισχίο, κ.α.) και μέσω μιας κάμερας, το εσωτερικό της άρθρωσης μεγεθύνεται και προβάλλεται σε μία οθόνη.

Ο χειρουργός μπορεί έτσι να ελέγξει την ακεραιότητα των διαφόρων δομών της άρθρωσης με μεγάλη ακρίβεια αλλά και να επέμβει θεραπευτικά επιδιορθώνοντας την ανατομική βλάβη.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα και μικρά σε μέγεθος εργαλεία (εικόνα 1) τα οποία εισέρχονται στην άρθρωση από μία ή περισσότερες μικρές τομές δέρματος (5-7 mm).

Παρά το γεγονός ότι οι τομές του δέρματος είναι μικρές, μεγάλος αριθμός επεμβάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτή την τεχνική. Πλειάδα επεμβάσεων γίνεται με αρθροσκόπηση στις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος όπως ισχίο,γόνατο, ποδοκνημική, ώμος, αγκώνας και πηχεοκαρπική.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της αρθροσκοπικής χειρουργικής είναι οι μικρές τομές δέρματος.

Το γεγονός αυτό, πέρα από το σημαντικά καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (μικρότερες ουλές), εξασφαλίζει και πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και απώλεια αίματος, αφού δεν είναι απαραίτητη η ανοικτή προσπέλαση των αρθρώσεων που απαιτεί ευρείες διατομές και αποκολλήσεις μαλακών μορίων.

Έτσι, οι ασθενείς, μετά από μια αρθροσκοπική επέμβαση, μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη μέρα ακολουθώντας ταχύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι παρά τις μικρές τομές, η ορατότητα της άρθρωσης όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά, λόγω της μεγέθυνσης της εικόνας μέσω της κάμερας βελτιώνεται, ενώ και η επέμβαση καταγράφεται σε DVD και παραδίδεται στον ασθενή.

Τέλος, οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικής λοίμωξης και άλλων επιπλοκών σε σχέση με τις ανοικτές επεμβάσεις.

Star-fm.gr με πληροφορίες από το sportsortho.gr

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.