Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο ένας στους τέσσερις νέους 20-24 ετών στην Ελλάδα, είναι εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

12 Αυγούστου, 2016 by Σταματίνα

anergia-anergos-708_0

Απογοητευτικά είναι για μια ακόμα φορά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αποτυπώνουν το περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας στο οποίο ζουν, πλέον, δεκάδες χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα.

Την ώρα που οι δανειστές αλλά και εργοδοτικοί φορείς πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, η EUROSTAT αποκαλύπτει ότι το 26,1% των νέων 20- 24 ετών στην Ελλάδα ούτε εργάζεται ούτε βρίσκεται στην εκπαίδευση ούτε ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, όταν ο μέσος Κοινοτικός όρος διαμορφώνεται στο 17,3%! Χειρότερη είναι η κατάσταση μόνο στην Ιταλία (31,1%), ενώ ακόμα και στις χώρες με πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ όπως η Βουλγαρία, οι Βαλτικές χώρες, η Ρουμανία, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα ως πολύ χαμηλότερα.

Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι σε αυτή την “ευαίσθητη” ηλικία, που οι νέοι είτε φοιτούν στην Ανώτατη- Ανώτερη Εκπαίδευση είτε έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ο ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει “χαθεί”, φλερτάροντας με τους πίνακες της ανεργίας.

Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση με το 2006, καθώς προκύπτει ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το ποσοστό των νέων που “χάνονται” αυξήθηκε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, από το 16,8% στο 26,1%. Εξίσου αποκαλυπτικά είναι, όμως, τα στοιχεία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα, παρά την οικονομική κρίση. Πώς έγινε αυτό; Ενώ στην πλειοψηφία των κρατών σημειώθηκε μείωση των ποσοστών- στη Γερμανία έπεσε από το 15,2% στο 9,3%- στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο ή και εντάχθηκαν σε Μνημόνιο, καταγράφηκε αλματώδης αύξηση ποσοστών. Στην Ιρλανδία, οι νέοι 20- 24 ετών που είναι “χαμένοι” εκτός εκπαίδευσης και χωρίς δουλειά, αυξήθηκαν από το 11,9% στο 19,7%, στην Κύπρο από το 13,7% στο 22,2%, στην Πορτογαλία από το 12,6% στο 17,5%, στην Ισπανία από το 13,2% στο 22,2%.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2016 at 18:41 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΕΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply